Сутрешната съботна тишина в окупирания от Русия Херсон е нарушена

...
Сутрешната съботна тишина в окупирания от Русия Херсон е нарушена
Коментари Харесай

Партизани успешно тормозят руските окупатори в Южна Украйна

Сутрешната съботна тишина в окупирания от Русия Херсон е нарушена от мощен гърмеж. Зад кормилото на взривения автомобил е Евгений Соболев, локален служител, подкрепящ съветските войски. Местните поданици са уверени, че това е дело на украинските партизани. И това не е единствената им акция против всички, които сътрудничат с окупаторите. Южна Украйна сега е център на партизанското придвижване.

Руските войски превзеха бързо огромна част от Южна Украйна - за две седмици в края на февруари - началото на март. Херсон, Бердянск и Мелитопол, с дребни изключения, се предадоха без основна опозиция. Голяма част от проукраински настроените поданици се оказаха в окупация с минимални шансове за безвредна евакуация към следени от Киев територии. Периодът, през който имаше ежеседмични патриотични манифестации, бързо мина - съветските военни стигнаха бързо до извода, че по-добре да уреждат връзките си с локалните поданици със мощ, а не с договаряния. Започнаха арести на деятели, публицисти и протестиращи. В отговор украинската опозиция мина в режим на партизанска война. Основна цел са колаборационистите, които сътрудничат с руснаците в Херсонска и Запорожка области.

 

Херсонските отмъстители

 

Евгений Соболев може да се похвали със забележителна кариера. През 2018 година, тогава още 32-годишен капитан, оглавява един от най-големите затвори в Украйна - Северната изправителна колония № 90 в Херсон. Независимо от множеството заповеди за уволняване, той се задържа на поста, с дребни спирания, до началото на 2022 година В края на януари към момента организираше обществени срещи и се снимаше с кмета на Херсон Игор Колихаев и регионалния шеф Генадий Лагута. Месец и половина по-късно те се оказаха на разнообразни страни на фронта. Колихаев и Лагута бяха принудени да изоставен Херсон, а Соболев посрещна руснаците с отворени прегръдки. Той позволи съветските бойци да разположат на територията на колонията склад за артикули, медицински пунк и база за отдих. А пандизчиите бяха принудени да ремонтират съветска военна техника. Влезе в ролята и на медиатор на руснаците с други локални служители. За тези си заслуги Соболев бе заплатен с длъжността шеф на регионалното ръководство на службата за осъществяване на наказванията.

На 18 юни сутринта обаче автомобилът му бе взривен на паркинг в центъра на Херсон. Взривът бе заложен на дърво и детониран, когато колата минава край него. Според съветските държавни медии Соболев е оживял, само че е тежко ранен. ББС не можа да се свърже с него - телефонът му е отвън обсег, а в обществените мрежи за последно е бил на 17 юни, в навечерието на покушението.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР