Сутрешната чаша кафе крие в себе си много повече ,

...
Сутрешната чаша кафе крие в себе си много повече ,
Коментари Харесай

Кафето - лек срещу хронични болести на черния дроб

Сутрешната чаша кафе крие в себе си доста повече, в сравнение с можете да си визиите. Оказва се, че тя пази черния ви дроб от заболявания.

Проучване демонстрира, че няма значение дали предпочитате кафе с кофеин или без. Навикът да се пие кафе понижава риска от хронични болести на черния дроб и от други свързани с този орган заболявания, оповестява " Мирър ".

Учени от университетите в Саутхемптън и Единбург открили, че в случай че се пие какъвто и да е тип кафе, понижава риска от появяването на хронични чернодробни болести и гибел, породена от такива заболявания. Максимален резултат се реализира при потреблението на 3-4 чаши кафе дневно.

Авторите на проучването са проучили данните на 495 585 фенове на кафето, регистрирани в английската Биобанка, и ги следили в продължение на 10 години, с цел да схванат какъв брой от тях ще заболеят от заболявания на черния дроб. Четири от петима участници пиели мляно или разтворимо кафе, а двама от 10 не пиели кафе въобще. За 10 години били регистрирани 3 600 случая на хронични болести на черния дроб, 301 от които с летален излаз. В допълнение, имало 5 439 случая на стеатоза (мастен черен дроб) и 184 случая на рак на черния дроб.

Пиещите кафе са имали 21% по-нисък риск от хронично чернодробно заболяване, в сравнение с тези, които не пият кафе, 20% по-нисък риск от стеатоза и 40% по-нисък риск от гибел от хронично чернодробно заболяване. Най-голям резултат е маркиран при тези, които пият смляно кафе, което съдържа най-високи количества кавеол и кафеестол. Тези субстанции защищават животните от хронични чернодробни болести. Това евентуално се дължи на обстоятелството, че те защищават тялото от оксидативен стрес.

Разтворимото кафе има по-ниско наличие на кавеол и кафеестол, само че също по този начин понижава риска от хронично чернодробно заболяване. Вярно е, че в този случай той понижава по-малко, в сравнение с при потреблението на смляно кафе.

Изводите на екипа учени е, че кафето има профилактично деяние, защитавайки черния дроб от хронични болести. Това е доста скъпа за страни с ниски приходи, където хората разполагат с по-малко опция да получат качествени медицински услуги и където е максимален натискът от хронични чернодробни болести.

Авторите на проучването са на мнение, че бъдещите научни проучвания могат да тестват връзката сред кафето и чернодробните болести, като прегледат по-отблизо количеството употребявана напитка и нейните резултати. Те също по този начин оферират да тестват своите открития, като проучват по-разнообразни групи хора.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР