Суши е истински деликатес, който голяма част от хората обичат

...
Суши е истински деликатес, който голяма част от хората обичат
Коментари Харесай

Полезна или вредна храна е суши?

Суши е същински деликатес, който огромна част от хората обичат да си похапват, изключително в случай че са си построили хранителен режим и наблюдават менюто си. Една приказност от усети, която се счита за върховен пилотаж и се предлага в най-хубавите заведения за хранене и профилирани питейни заведения за суши.

Разбира се, има и много фалшификати, които могат единствено да ви заблудят, че сте пробвали този артикул. Ако опитате качествено суши, без подозрение ще усетите същинска детонация от усети и страсти.

Колко потребна обаче е тази храна и знаем ли всичко за нея?

 Видове суши

Какво в действителност е суши?

Суши е японска храна, състояща се от варен ориз, фалшифициран с оцет, сурова или варена риба и зеленчуци, обгърнати във морски водорасли, известни като нори. Сервира се със соев сос, джинджифил, пикантна зелена паста, наречена уасаби, и сашими – тънки резенчета сурова риба.

То става известна още през 7-ми век, като по този метод хората са запазвали рибата. Почистената риба се завивала дружно с ориз и сол и се оставяла да ферментира няколко седмици, до момента в който стане подготвена за ястие. От 17-ти век хората почнали да прибавят оцет към ориза, с цел да понижат продължителността на интервала, за който рибата става годна за изразходване. Чак през 19-ти век, хората почнали да употребяват прясна, а не ферментирала риба, което довело до основаването на суши такова, каквото го познаваме през днешния ден.

Най-често срещаните типове суши са:

Хосомаки – морски водорасли, в които е увит ориз и единствено един тип зарзават – авокадо или краставица, например;

Футомаки – по-дебело ролце, което нормално съдържа ориз и няколко типа пълнеж;

Урамаки – съдържа няколко съставки. Специфичното при него е, че водораслите за от вътрешната страна, а оризът – отвън;

Темаки – конусовидно руло с разнороден пълнеж;

Нигири – доста ориз, затрупан с тъничък пласт сурова риба.

 Ползи от суши

Суши се причислява към здравословните храни, защото съдържат доста потребни субстанции - протеини, витамини, минерали, фибри.

От друга страна, с него не трябва да се прекалява, защото е тежка храна. То съдържа огромно количество рафинирани въглехидрати, които не постоянно се отразят удобно на стомаха и могат да усилят риска от сърдечни болести и диабет. Заради наличието на разнообразни сосове и топинги, суши може да се окаже и много калоричен артикул. Имайте поради, че в състава му има и огромно количество сол, което може да докара до високо кръвно при някои хора.

Суши е храна, с която несъмнено не би трябвало да се прекалява. Изберете този тип, който пасва най-вече на усета и здравословното ви положение. Може да опитате да разнообразите менюто си, като вместо с бял- поискате вашето суши да бъде направено с кафяв ориз, да вземем за пример. Казано в резюме, проучете съставките и изберете най-подходящото за вас суши, тъй като си коства да го опитате най-малко един път.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР