Сушата тази пролет заплашва цялата реколта - един нов проблем

...
Сушата тази пролет заплашва цялата реколта - един нов проблем
Коментари Харесай

Какво лято очаква Европа

Сушата тази пролет заплашва цялата годишна продукция - един нов проблем за Европа , оттатък пандемията, оповестява Дойче веле.
В момента за него не се приказва толкоз доста. Германските фермери като че ли се тревожат повече от неналичието на сезонни служащи, които не пътуват поради затворените граници. Коронавирусът засенчва всички други паники, в това число и основателните опасения за бъдещето на климата, които не толкоз от дълго време се материализираха в същински естествени произшествия в Бразилия и Австралия, добавя БГНЕС.
Андреас Бекер от Германската метеорологична работа напомня, че януари бе доста топъл, а и той, и март - прекомерно сухи.
През февруари пък паднаха доста превалявания, които най-малко частично компенсираха загубите на влага в почвата. Почвеният пласт от 20 до 50 сантиметра, който е значим за културните насаждения, до момента се възвръща от рекордните летни жеги през двете последни години по-добре, в сравнение с пластовете до два метра дълбочина, които пък са значими за дърветата, изяснява Бекер. А ситуацията в допълнение се утежнява от сушавия месец март. Според Бекер, влажността на почвата в Германия е 50 до 75 % по-ниска от нормалната, а това е на ръба на сушата.
Метеорологът Андреас Маркс от Лайпциг прибавя, че през последните три години от дефицит на превалявания страдат както цяла Северна Германия, по този начин и елементи от Полша, Украйна, Беларус, Русия и Румъния.
Специалистите се въздържат от прогнози за приближаващото лято. Те напомнят, че даже предвижданията за една-две седмици напред не са толкоз сигурни. Бекер и Маркс показват нещо значимо: поради планините, моретата и Атлантическия океан времето в Европа е по-трудно предсказуемо спрямо Австралия, да вземем за пример, която отвред е заобиколена с вода. Но и двамата са на мнението, че и тази година лятото ще е по-горещо от нормалното. Маркс счита, че в разгара на лятото в Европа ще бъде освен горещо, само че и изсъхнало. Той напомня, че през последните две лета броят на горещите дни в Германия се е нараснал три до четири пъти, а това води до съществени последствия както в селското стопанство, по този начин и в опазването на здравето.
Ако внимателните прогнози на метеоролозите се окажат покрай истината, през лятото европейците ще страдат освен от рестриктивните мерки поради ковид, само че и от трайни горещини. И още веднъж най-застрашена е същата рискова група, както при пандемията: възрастните хора, които доста по-трудно понасят жегите. Да не приказваме за един напълно прост подробност: когато е горещо, защитните маски са изключително неприятни.
Жегите и сушата също така водят до горски пожари, от които пораждат облаци от дим. За хора, чиито организми се борят против ковид, пушекът натоварва в допълнение така и така измъчените бели дробове. Е, най-малко пожари като австралийските в Европа надали ще има, с помощта на другия климат и на Атлантическия океан, успокояващо обобщава Бекер.
На какво се дължи неизмеримо топлата зима
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР