Сушата от повече от година приключи и Джъд Тръмп отново

...
Сушата от повече от година приключи и Джъд Тръмп отново
Коментари Харесай

Тръмп пребори Ракетата и вдигна над главата си трофея Алекс Хигинс!

Сушата от повече от година завърши и Джъд Тръмп още веднъж подвигна над главата си ранкинг трофей, и то след допустимо най-престижния триумф във край - над Рони О'Съливан. Асото в колодата още веднъж е първенец в Откритото състезание на Северна Ирландия по снукър след триумф с 9:7 над Ракетата във трогателен край в столицата Белфаст, изпълнен със сенчъри брейкове, тактически двубой и сложни моменти на масата и за двамата.

Your @BetVictor Northern Ireland Open Champion, @judd147t!

The Ace in the Pack beats Ronnie O'Sullivan 9-7 in Belfast to claim his NINTH ranking title.

What a final! #NIOpen pic.twitter.com/1PLK3BvgzT
— World Snooker (@WorldSnooker) November 18, 2018

Тръмп към този момент има 9 ранкинг трофея на сметката си, изравнявайки се във безконечната ранглиста със международните първенци Питър Ебдън и Джон Парът, до момента в който Рони остава с 33 в сбирката си, като позволи второ проваляне през сезона (предишното бе на полуфиналите в Откритото състезание на Северна Ирландия). Асото в колодата получи трофея, кръстен на именития мъртвец Алекс Хигинс, като деветата му купа идва седем години след първата в Шанхай.

The Entertainers #NIOpen pic.twitter.com/GjcUx52E14
— World Snooker (@WorldSnooker) November 18, 2018

Последното предходно отличие на Тръмп бе от Европейския Мастърс предишния сезон, като той показа, че не е бил сигурен по кое време въобще отново ще победи някъде, само че е удовлетворен, че е опровергал определенията за " неосъществен капацитет ". Рони пък сподели класа и великодушие и поздрави както публиката, по този начин и противника си, който, по негово мнение, е бил най-хубавият в Белфаст през цялата седмица. О'Съливан за повторно губи финала в Северна Ирландия след 2006-а, когато отстъпи с 6:9 от Дин Дзюнхуей.

Judd Trump has done it!

The Juddernaut wins the #NIOpen. #HomeNations pic.twitter.com/1mM3IsqWI6
— Eurosport UK (@Eurosport_UK) November 18, 2018

Също по този начин Тръмп реализира 9-и триумф против Рони, от който има 11 провали, а пък Ракетата осъществя своя сенчъри брейк номер 978 в кариерата.

Първата сесия мина при извънредно високо равнище на снукъра и от двамата майстори на щеката, което бе демонстрирано и в резултатите на брейк-билдинга им - три сенчърита за Тръмп и пет халф-сенчъри серии за Ракетата. Първият фрейм бе извоюван от Асото в колодата, откакто Рони направи фаул и вкара кюбола, което разреши на по-младия от двамата състезатели да направи късен поврат с почистване от синя. Реално на него му бяха нужни 30 минути да вземе партията, като заличи пасив от 64 точки! Именно този фрейм бе повода междинната дълготрайност на осъществяване на удар и на двамата да бе в един миг над 30 секунди (Ракетата обмисля 5 минути един избран собствен ход), като Рони съумя да я смъкна до 24 във вечерната сесия, а Тръмп също бе под нормалната си скорост.

О'Съливан отговори уместно на предизвикването със серии от 69 и 65 за 2:1, само че Асото направи първия си сенчъри от 105 за 2:2. Той незабавно добави нов на стойност 117, с цел да поведе още веднъж в резултата, преди Ракетата да измъкне още един фрейм на сметката си. Тръмп се отличи с третата си стотица - 108, само че направи неточност по цветовете в последната партия от сесията и О'Съливан пое контрола върху масата от зелената нататък за 4:4.

Which way is the @BetVictor Northern Ireland Open final going?

Find out LIVE on @Eurosport_UK! #NIOpen pic.twitter.com/KJAAMxNJr5
— World Snooker (@WorldSnooker) November 18, 2018

Асото направи непредизвикана неточност, до момента в който бе сред топките в откриващия фрейм от вечерния сегмент, като спря на 24 и върна съперника си на масата. Рони разчисти оставащите червени и осъществя фрейм-бола си, преди да би трябвало да се занимава с последната 1-точкова топка, която бе в неуместна позиция до дълъг ръб. След малко тактическо надхитряне той вкара и нея, с цел да си бетонира фрейма - 5:4.

Тръмп първи направи неоснователен сейфти удар и докара алена в боулк зоната, дружно с кюбола, единствено че О'Съливан изненадващо не можа да я означи в " зеления " джоб. Асото го направи, само че продължи с разпиляната си игра и не можа да продължи серията, правейки огромен пропуск по идната алена за същата цел. Любопитното бе, че Ракетата също не бе в оптимална кондиция, само че въпреки всичко свърши сложната работа във фрейма и дръпна с 41 точки с мини брейк, въпреки да го приключи с първия си пропуск през седмицата с лявата ръка. Асото въпреки всичко се сложи в добра позиция за " ендшпила " на партията и при една оставаща алена понижи изоставането си до 13 точки, с цел да подхванат двамата сейфти замяна. Тя бе извоювана от Тръмп и той направи чудесно почистване до розова (фрейм-бол) за 5:5, макар многото му неточности при опитите от огромно разстояние.

Born for the big stage...

How about this from @ronnieo147!?#NIOpen @Eurosport_UK pic.twitter.com/x5WvJqi8Hg
— World Snooker (@WorldSnooker) November 18, 2018

О'Съливан нямаше шанс при един от встъпителните си удари при започване на идната партия и вкара кюбола в " жълтия " джоб, само че пък Тръмп направи огромен пропуск по алена от междинна отдалеченост и по-лошото - заложи я за противника. Ракетата обаче спря ненадейно на 33, откакто направи обикновен пропуск по една от алените в групата. Tръмп не наказа неточността по допустимо най-хубавия метод, само че въпреки всичко поведе с 55-33, преди още веднъж да бъде предаден от неприятния си мерник при дългите удари. Въпреки това той съумя да измъкне партията и да добави още една на сметката си, въпреки още веднъж да не прави огромна точкова серия - 5:6.

How good is this from Ronnie O'Sullivan?

This is what bottle looks like

O'Sullivan 6-6 Trump in Northern Ireland Open final pic.twitter.com/eZ6tr62HIh
— Eurosport UK (@Eurosport_UK) November 18, 2018

Рони си обезпечи прибиране на интервала при еднакъв резултата с най-големия си брейк във финала - 78 за 6:6 (за единствено 7 минути), който бе негов седми халф-сенчъри в борбата за трофея. Той го откри с чудесна дълга алена, а малко по-късно го продължи с феноменална дълга жълта.

What a time to knock in the much-anticipated century.

Career century #978 gives @ronnieo147 a 7-6 lead!

Two frames from victory... #NIOpen @Eurosport_UK pic.twitter.com/NBZjOdOBAf
— World Snooker (@WorldSnooker) November 18, 2018

След паузата Тръмп опита несполучливо да подхване печеливша аудиенция посредством плант, след което масата в много положително положение бе предоставена на О'Съливан. Той се развихри мигновено сред топките и осъществя сенчъри брейк с цялостно почистване на стойност 134 - първи за него във финала, 10-и в шампионата, 30-и през сезона и 978-ми в кариерата!

A best of 5 will decide the @BetVictor Northern Ireland Open!

You don't want to miss it...

https://t.co/aLa3VnEpD5 #NIOpen pic.twitter.com/ktRW2e1q9W
— World Snooker (@WorldSnooker) November 18, 2018
Рони направи несполучлив разбиващ удар в идната партия, тъй като кюболът реализира цялостен контакт със зелената и зае мястото й, а към горния десен джоб имаше налична алена. Тръмп се зае по хладнокръвен метод с визитата си и изглеждаше твърдо решен най-сетне още веднъж да завоюва фрейм с едно посещаване на масата. Той трябваше да прави и комплициран компенсиращ удар по синята за " жълтия " джоб и най-малко съумя да осъществя първия си халф-сенчъри брейк от 54 точки във вечерната сесия, само че не си бе приключил работата да вземе партията. Когато след сейфти замяна Асото в колодата вкара красива алена от междинна отдалеченост и поведе с 59-0 във фрейма, статистиката сподели, че двамата са отбелязали по 723 точки досега във финала. Тръмп направи още една аудиенция от 33 и изравни резултата на 7:7, спазвайки наклонността никой да не печели повече от два следващи фрейма.

Judd Trump needs one frame to win #NIOpen#HomeNations pic.twitter.com/6nbWp8aVQf
— Eurosport UK (@Eurosport_UK) November 18, 2018

Рони опита да подреже алена за горния десен джоб, само че направи безразсъден фаул, вкарвайки синята след контакт с друга алена. Тръмп завоюва последвалото тактическо надиграване, само че масата не бе удобна, тъй като три червени бяха долепени до дълъг ръб. Впоследствие двамата продължиха да разбъркват топките и да ги разпръскват по цялата маса, преди О'Съливан да направи непредизвикана неточност и да даде добър късмет на съперника си. Асото съумя да си преправи път през неуместните топки и с мини серия от 36 си обезпечи триумф в извънредно биткаджийския и уморителен фрейм - 7:8.

С едвам втория си брейк над 50 и вдишване на надзор през цялото време на партията (и принуждавайки О'Съливан да не става от стола си) Тръмп стигна справедливо до трофея - 79 точки за крайното 9:7 и 9-а ранкинг купа в сбирката на Асото в колодата!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР