Суша в южна Африка, горски пожари в Южна Америка, наводнения

...
Суша в южна Африка, горски пожари в Южна Америка, наводнения
Коментари Харесай

Изкуствен интелект предсказва Ел Ниньо с точност до 18 месеца

Суша в южна Африка, горски пожари в Южна Америка, наводнения по тихоокеанското крайбрежие на Северна Америка - Ел Ниньо е метеорологично събитие, което оставя съсипия след себе си.

Стихията, която връхлита на всеки сред 2 и 7 години, е предизвикателство за учените, опитвали да я " предскажат " година преди да се случи.

Изкуствен разсъдък обаче може да го включи в прогноза за идващите 18 месеца, сочи ново проучване, представено от сп. " Сайънс ".

Използвана е така наречен конволюционна невронна мрежа - изкуствен интелект с положителни качества да разпознава изображения. В случая мрежата е подготвена с изображения, свързани с температурата на морската повърхнина през годините и тази на по-голяма дълбочина в океаните, с цел да разбере по какъв начин те подхождат на идното възникване на Ел Ниньо.

Далеч от съвършенството

Досегашните прогнози са разчитали на относително дребен набор от статистики за фактори като температурата на океаните. В други случаи са изпозвани климатични модели, само че липсва подробната картина на обстановката в океана, която е нужна за дълготрайна прогноза, изяснява списанието.

В случая изкуственият инелект е захранен с данни от климатични модели, пресъздаващи изискванията в океана от 1871 до 1973 година с няколко хиляди симулации на едни и същи данни, заложени от съответните модели, изяснява климатологът Йо-гюн Хам от Националния университет " Чоннам " в Южна Корея.

Програмата надалеч не е съвършена - тя предсказва в кои щати ще удари Ел Ниньо година и половина преди този момент да се е случило, само че точността е към 74%. Изследването, оповестено от друго списание - " Нейчър " - обаче е мотив за оптимизъм, защото в този момент употребяваният модел за прогнозиране на Ел Ниньо е посочил акуратност от едвам 56%, когато се приложи за същия интервал.

Друг триумф е в прогнозата край къде Тихият океан ще се затопли повече. Това е значимо, тъй като когато стихията минава през източната част, по-близо до Южна Америка, температурата на водата е по-висока на север и по-често има поройни дъждове, в сравнение с когато Ел Ниньо минава в западната част на Тихия океан.

Ползите следва да се видят

В създаването е представен Уилям Хсие - пенсиониран климатолог от Виктория, Канада, който не е взел участие в проучването, само че е работил по ранните опити за прогнози за Ел Ниньо. Според него сходна технология може да помогне на хората в застрашените райони да се приготвят по-добре за суша и наводнения. Те могат да вземем за пример да избирет какви реколти да засадят, с цел да минимизират вредите.

Не е известно обаче каква изгода има от прогнози за интервал, по-голям от година, счита климатологът Стивън Зебиак от Международния институт за иследване на климата и обществото към Колумбийския университет в щата Ню Йорк. Според него вземането на решения (в обществата, наранени от Ел Ниньо, а и другаде) евентуално е по-малко от година.

Междувременно откривателите към този момент са разгласили прогнози и за времето след 2021 година Те предсказват " Ла Ниня " - събитие, считано за " назад " на Ел Ниньо с по-студен въздух, което носи със себе си суша и мусони. Правителствени организации обаче към момента не вземат поради прогнозите им, въпреки те към този момент да работят по прогнозиране и на други феномени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР