Суша ще засегнe Европа заради климатичните промени, предаде “Асошиейтед прес”,

...
Суша ще засегнe Европа заради климатичните промени, предаде “Асошиейтед прес”,
Коментари Харесай

ООН предупреди Европа, че ще претърпи сериозни климатични промени

Суша ще засегнe Европа поради климатичните промени, съобщи “Асошиейтед прес”, като цитира експерти на Организация на обединените нации.

Намаляването на земеделските добиви и борбата за все по-ограничените водни запаси, изключително в южната част на континента, са съществени опасности от продължаващото повишение на световните температури.

Тези изводи са част от отчета на Междуправителствената експертна група на Организация на обединените нации за климатичните промени, показан в понеделник. Оценките на експертите осведомят политиците по какъв начин да се предотврати стоплянето на планетата с повече от 1,1 градуса по Целзий, коeто към този момент е реалност от индустриалния интервал.

В Европа рисковите горещини, наводнения и суша ще доведат до необятно публикувани стопански проблеми, в това число до вреди на инфраструктурата и енергийните доставки, до нужда от повече климатизация и по-голямо търсене на вода, предизвестява отчетът.

Тъй като стоплянето в Европа става по-бързо от междинното в световен мащаб, експертите на Организация на обединените нации показват картина на континент, разграничен на две: все по-сух юг, борещ се с опустяването и конкуренция за по-оскъдна вода, и север, адаптиращ се към по-традиционен средиземноморски климат, който би могъл да обезпечи известно усъвършенстване на добивите на културите и растежа на горите, само че и с опасности, които крие.

Ако температурите се покачат с спомагателни 1,9 градуса по Целзий, загубите на реколтата от царевица могат да доближат 50 %, изключително в Южна Европа, предизвестява отчетът. Добивът на пшеница на север обаче може да се усили, само че в случай че стоплянето не надвиши 2 градуса от прединдустриалните равнища или 0,9 градуса над междинната температура сега.

От континентална позиция в отчета се споделя, че поради комбинираните топлота и суша, “се чакат обилни загуби на селскостопанска продукция в множеството европейски региони през 21-ви век, които няма да бъдат обезщетени от облагите в Северна Европа”.

“Има някои виреещи при топъл климат зеленчуци и култури, от които може да има изгоди единствено в кратковременен план”, споделя пред “Асошиейтед прес” Рейчъл Ликър, специалист по климата към Съюза на загрижените учени.

“Основните зърнени култури и артикули, изнасяни и формиращи базата на огромна част от стопанската система, са тези, които евентуално ще бъдат отрицателно наранени.”

Европа ще понесе и други негативни въздействия. Предвижда се вредите в крайбрежните региони да се усилят минимум десетократно до края на века, и в случай че се доближи прагът на стопляне от 3 градуса по Целзий, то “разходите за провалите и хората, наранени от превалявания и наводнения, могат да се удвоят”.

За някои крайбрежни общности това ще бъде “екзистенциална заплаха”, се споделя в отчета.

Очаква се неравенството да се усилва в и сред страните, защото нарастват смъртните случаи от топлинен удар, непоносимите лета и непоправимите вреди на екосистемите.

Хоакин Монтес (50 г.) е измежду тези, които ще понесат по-големи загуби. Той е един от към 10-те милиона фермери в Европейския съюз, който обезпечават прехраната на 440 милиона консуматори в и отвън блока.

Неговите овощни градини с ябълки и авокадо се намират между  Коста дел Сол и веригата Сиера Невада в Южна Испания, където би трябвало да има доста вода.

С 41 % по-малко дъжд са паднали в региона от октомври насам по отношение на междинното количество за същия интервал сред 1980 година и 2010 година, в язовирите съвсем няма вода. Частните водоеми, на фермерите би трябвало да разчитат през лятото, са изчерпани. Необходима е прясна вода, която да попълня водните запаси, защото солената морска вода ги прави безполезни.

“Ние, фермерите, сме привикнали да се оправяме със сушата, само че всяка година виждаме все по-малко дъжд. Страхувам се за прехраната си”, разкрива Монтес, който научил работата от татко си, когато бил на 14 година „
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР