Сурвакари (кукери) със страховити маски и с тежки пояси от

...
Сурвакари (кукери) със страховити маски и с тежки пояси от
Коментари Харесай

1100 кукери ще дефилират на 17-ия Маскараден фестивал в Брезник

Сурвакари (кукери) със страховити маски и с тежки пояси от звънци ще дефилират в Радомир и Брезник, където през днешния ден ще се проведат общинските фестивали, отдадени на най-тачения и ревниво защитаван бит в област Перник – „ Сурва ”.

Около 1100 сурвакари ще вземат участие в 17-ия Маскараден фестивал „ Сурова Брезник “, който стартира в 14 часа. През целия ден ще бъдат отворени изложбените зали в града, като измежду експозициите, които могат да се видят е и изложбата „ Сурова в Брезнишко ”. На всеки кръговиден час за посетителите ще имат опция да се  потопят в атмосферата на Сурва - такава каквато е била преди повече от 30 години, посредством архивния филм „ Сурова в Брезник 1988 година ”.

Общинският сурвакарски празник „ Тайнството на Сурва ” в Радомир ще стартира в 11 часа с галерия на обичайните за региона зимни ястия, а в 12 часа е дефилето на сурвакарите. 12 групи от община Радомир и гостуващи групи от Благоевградско и Земенско ще огласят с екота на звънците центъра на града. В рамките на 10 минути те  ще показват присъщите за Сурва традиции и наричания, осведоми БНР. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР