Суровият петрол е поскъпнал с почти 25% от началото на

...
Суровият петрол е поскъпнал с почти 25% от началото на
Коментари Харесай

Петролните котировки подновиха атаката си

Суровият нефт е поскъпнал с съвсем 25% от началото на 2019-а и е напът да регистрира най-силното си тримесечие от 2011-а насам. Успехът се дължи главно на готовността на страните членки на ОПЕК и на техните сътрудници отвън картела да понижат добива, с цел да лимитират ценовия спад на черното злато. Принос има и "много продуктивният, " съгласно щатския президент Доналд Тръмп, ход на договарянията сред Вашингтон и Пекин, което тушира страховете за широкомащабна комерсиална война сред двете международни суперсили. Да не забравяме и глобите на Щатите против Иран и Венецуела, които лимитират предлагането на суровината от двете страни и принуждават рафинериите по света да заплащат повече, с цел да си подсигуряват доставки на сортовете, създавани от тези страни членки на ОПЕК.

Анализатори на сектора са уверени, че като цяло пазарната наклонност към този момент е в интерес на повишаването на черното злато. Макар че някои показват, че продължаващият растеж на петролния рандеман в Съединени американски щати може да попречи на това повишаване. Например единствено през предходната седмица американските енергийни компании са нараснали петролните си кладенци с три броя - до общо 857. Това е неприятна вест - най-много за Саудитска Арабия, която по сметки на МВФ се нуждае от петролни котировки сред 80 и 85 щ. $ за барел, с цел да балансира тазгодишния си бюджет. От средата на 2014-а Рияд тегли стремително заеми от интернационалните пазари след срутва на цените на петрола. Все отново нарастването на дълговото задължение на кралството не е тревожно поради високия размер на валутните му запаси и доверието на вложителите към него. След няколкото години на фискална консолидация Саудитска Арабия възнамерява увеличи през 2019-а държавните разноски до 1.106 трлн. риала (294.92 милиарда щ. долара) против 1.030 трлн. риала през 2018-а, с цел да подтиква стопанската система си. И въпреки че саудитското държавно управление може да си разреши спомагателни парични инжекции, главният приоритет си остава балансирането на бюджета до 2023-а.

Междувременно американците изтласкват стремително съперниците си от пазара. Доставките на щатски недопечен нефт в Европа са се удвоили до 430 хиляди барела дневно през 2018-а, по данни на компанията за финансов разбор Refinitiv Eikon. Това количество съставлява 6% от общия импорт на Стария континент и е равно на иранския внос, преди Вашингтон да възобнови глобите против Техеран. Само през януари 2019-а пък американският импорт на черно злато в Европа регистрира нов връх - 630 хиляди барела дневно. Той към момента е под количеството на доставките от Русия и от Ирак, само че над количествата, обезпечавани от други производители от ОПЕК като Нигерия и Либия. Отвъдокеанският напън евентуално ще пораства през тази година, тъй като щатското произвеждане на черно злато се чака да доближи приблизително 12.06 млн. барела на ден против 1.18 през 2018-а. Прогнозите са, че Щатите могат да създават 15 млн. барела дневно недопечен нефт и 20 млн. барела общо течни горива. Това подсигурява цялостно самозадоволяване, доколкото покрива американската консумация, която е 18-19 млн. барела на ден.

Конкуренцията е изключително жестока в Северозападна Европа, където Англия и Холандия са внесли надлежно по 6.5 и 5.1 млн. т щатски недопечен нефт през 2018-а. Сред най-активните купувачи в балтийския регион са "Бритиш петролиъм ", "Литаско ", "Екуинор ", "Тотал " и "Ексън Мобайл ", които заменят барелите от Северно море с американски сортове.

"Бритиш петролиъм " вкарва американското гориво в рафинерията си в немския град Гелзенкирхен. Полската "ПКН Орлен " пък разгласи през януари, че може да понижи с 30% доставките на съветския вид Urals от "Роснефт " и да ги размени отчасти с американски барели. На Острова главните играчи са "Есар ойл " и "Ексън мобайл ".

В региона на Средиземно море по-големите купувачи на американско черно злато - Италия, Испания и Франция - го употребяват, с цел да заменят лекия каспийски вид CPC Blend, съветския Urals и иранския нефт. Гръцката петролна компания "Хеленик петролиъм " добави американския вид WTI към съветския Urals и каспийския СРС. Същото направи и турската "Тупрас ". В Италия щатското гориво отива в рафинерията Milazzo на "Кувейт петролиъм " и в швейцарската фабрика Varo Energy.

В следобедната европейска търговия на 20 февруари фючърсните договори на вид "Брент " с доставка през април се котираха малко под 66 щ. $ за барел, откакто при започване на седмицата "докоснаха " 66.83 $ за барел. По същото време мартенските договори на американския лек недопечен нефт WTI пък се търгуваха за 55.80 щ. $ за барел след 56.33 $ за барел на 18 февруари.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР