Суровината идва от находище в Северно море и като качество

...
Суровината идва от находище в Северно море и като качество
Коментари Харесай

Беларус опитва да притиска Русия с внос на норвежки петрол

Суровината идва от находище в Северно море и като качество е близка до съветския вид Urals

Беларус закупи 80 хиляди тона нефт от Норвегия, до момента в който продължава разногласието с Русия за нов контракт за доставки за беларуските рафинерии през 2020 година

Количеството e алегорично - малко над 3-дневния потенциал на беларуската рафинерия " Нафтан " и едвам една осма от упования импорт от Русия за януари. Качеството му е близо до това на сорта Urals и може да се конкурира с него, само че съгласно Reuters транспортните разноски са доста по-големи.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Поради това на интервенцията се гледа като на част от опита на Минск за напън над Москва да продължи да продава на вътрешноруски цени, т.е. в действителност да субсидира петрола за Беларус. Тази скица е преференциална за президента Александър Лукашенко и заради това, че близо 60% от продуктите от модифицирания в " Нафтан " съветски петрол отиват за експорт в чужбина и носят положителни валутни доходи.

Купувачът е беларуската нефтена компания (БНК), заяви пресцентърът на концерна " Белнефтехим ". Според Reuters партидата идва от норвежкото поле Johan Sverdrup в Северно море, което проработи от октомври 2019 година S&P Global го назова гигантско поради прогнозите добивът от това находище да доближи 400 хиляди барела в денонощие и капацитет даже за 660 хиляди барела дневно.

Вносът би трябвало да стане през литовското пристанище Клайпеда и с жп композиции. Разходите за транспорт, обаче, най-вероятно ще потвърдят правилото от предходни опити за импорт на сортове като лекия американски Santa Barbara и азербайджанския Azeri Light - преносът да е по-скъп от себестойността на пренасяното, което го прави неблагоприятен по отношение на съветския. Само потреблението на жп цистерни от Клайпеда до Новополоцк, където е " Нафтан ", (около 550 км) прибавя 20 $ на звук, споделя източник от литовското пристанище.

Затова и на сходни доставки се гледа като на епизодични и демонстрационни, написа Reuters, въпреки представител на " Белнефтехим " да твърди, че " и в бъдеще ще продължаваме договарянията ".

След като даже персоналните договаряния с президента Владимир Путин в последните дни на 2019 година не помогнаха да се откри решение за нов контракт, Лукашенко подреди да се търсят други възможности на съветския нефт. Жп транспортите от балтийски пристанища е една от тях, а на 14 януари търговски оферти бяха разпратени до Украйна, Полша, балтийските републики, Казахстан и Азербайджан.

Друга концепция предложи самият той - да употребява за реверсивни доставки две от трите тръби на петролопровода " Дружба ", пренасящ за Европа. От полската PERN, оператор на " Дружба " на полска територия, обявиха, че това е механически невероятно поради опциите на инфраструктурата.

Договорът сред Беларус и Русия изтече на Нова година и на 3 януари Москва спря вноса в Беларус. Но на идващия ден от Минск оповестиха, че суровината още веднъж влиза по петролопровода, въпреки и в стеснен размер. Танкерът Breiviken с 80-те хиляди тона норвежки нефт се чака в Клайпеда на 22 януари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР