Сурдулица. Народните представители от НФСБ, водени от лидера на партията

...
Сурдулица. Народните представители от НФСБ, водени от лидера на партията
Коментари Харесай

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов и депутати от партията проведоха срещи с българите от Западните покрайнини

Сурдулица. Народните представители от НФСБ, водени от водача на партията Валери Симеонов, организираха срещи с български общности в Западните околности в петък и събота. Това оповестиха от пресцентъра на НФСБ . В основата на диалозите бяха проблемите, сложени от нашите сънародници там. Това е поредна среща, защото през последните две години НФСБ сложи като собствен приоритет и пое като ангажимент подпомагането на нашите сънародници там и отбраната на ползите на българските общности.
Посещението бе по покана на българското генерално консулство в Ниш и със съдействието на Културно-информационния център в Цариброд. Народните представители Валери Симеонов, Валентин Касабов, Христиан Митев, Георги Колев, Петър Петров, Росен Живков и регионалният координатор на НФСБ Венера Тодорова разговаряха с българските общности в разнообразни селища от община Сурдулица. В Зайчар българската делегация се включи в отбелязването на първата годишнина от основаването на Сръбско-българския културен център – Сдружение „ Светлина “, и се срещна с наши сънародници от този регион.
„ За първи път парламентарна делегация в подобен мащаб е на такава сериозна обиколка в Западните околности “, сподели Валери Симеонов. Той акцентира, че всичко това става с изключителното подпомагане на секретаря на КИЦ „ Цариброд “ Далибор Миланов - „ един същински българин, който работи безрезервно за предпазване на българската еднаквост в Западните околности “.
От своя страна Далибор Миланов добави, че депутатите на НФСБ са хората, които постоянно откликват на поканите и проблемите на българите в Западните околности. „ Надяваме се по този начин да работим и отсега нататък, тъй като по този начин се вземат решение наши проблеми “, сподели Далибор Миланов.
„ Ние към момента сме в дълг към българите от Западните околности, защото близо век нашата страна не обръща полагащото се внимание на общностите ни в Сърбия. Следим процесите на демократизация в Сърбия, защото с тях стават вероятни тези сдружения, въз основата на които българите могат да заявят, че са малцинство и имат правото на отбрана на своите ползи. Вече имаме два Културно-информационни центъра в Цариброд и Босилеград, които са публично приети и поддържани от България. Имаме съдружие в Зайчар и във Враня. Радостното е, че този развой продължава и има начинания за основаване на такива центрове. В наше лице имате другари и цялостна поддръжка от законодателната и изпълнителна власт в България, доколкото можем да окажем подпомагане по проблемите, които поставяте “. Това акцентира Валери Симеонов пред българите в Зайчар по време на отбелязването на първата годишнина от основаването на Културния център там.
Той обаче не скри, че проблемите в Западните околности към момента са тежки, тъй като не са решавани с десетилетия и тъй като сръбската страна не е изключително благосклонна към българското малцинство, и към момента е прекомерно надалеч от общоприетите схващания за демократична страна като се меси в процесите при българските малцинствени общности, пробва се да въздейства, разделя хората. „ Въпреки това ние сме длъжни да поставим всички старания за увеличение броя на културно-информационните центрове в Сърбия. Такъв център би трябвало да бъде открит в Ниш, където живеят над 10 000 българи, в Враня има – само че той не се финансира от българската страна, а съществува посредством даренията на патриоти от района. В Сурдулица също би трябвало да се открие подобен център, тъй като и тук има проблеми със отбрана ползите на общността “, разяснява Валери Симеонов. Той добави и нуждата от откриването на неделни учебни заведения в местата с българско население.
Като втора група проблеми той очерта обвързваните с икономическото състояние. Западните околности са регион, съзнателно безстопанствен от сръбската страна и измъчен от тежки демографски проблеми. „ Тук са живели над 100 000 българи, в този момент към този момент са 15 000 “, сподели Валери Симеонов и като съществена причина уточни огромната безработица. По думите му българската страна към момента е пасивна във връзка с поощряване на локалния бизнес и работата по взаимни трансгранични планове. Депутатите от НФСБ са поели ангажимент да се намесят в този развой.
„ Има насъбрани проблеми и с приемането на българско поданство заради бездействието на Агенцията за българите в чужбина след този удар, който беше нанесен с към момента недоказани обвинявания от Прокуратурата. Повече от година хора, чиито майки, татковци и дядовци са българи, не могат да получат уверение за генезис “, сподели Валери Симеонов. Той и депутатите от НФСБ са поели ангажимент да беседват за това с Министерство на правораздаването и с Президентството.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР