Супермодерни роботи от най-ново поколение заменят човешкия труд във варненската

...
Супермодерни роботи от най-ново поколение заменят човешкия труд във варненската
Коментари Харесай

За първи път във Варна роботи заменят човешкия труд в кораборемонта

 Супермодерни роботи от най-ново потомство заменят човешкия труд във варненската компания " Булкрафт “ ООД ( " Терем – КРЗ Флотски боеприпас “). Иновативната техника е закупена по план, финансиран от Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност “ 2014-2020г. Инвестицията е на обща стойност 1 891 784 лв., оповестиха от Областния информативен център-Варна.

С европейските средства предприятието е доставило и внедрило в работния развой сложна система за мокро бластиране и система за водоструйно съоръжение под високо налягане. Технологиите са пилотни за България, а индустриалният развой е новаторски.

Машините имат голямо приложение както в кораборемонта, по този начин и в други сфери, изясни по време на тяхната проява на терен шефът на " Булкрафт “ Дончо Василев. Техниката може да обработва и почиства за малко време абразивно железни повърхности, да кърти и реже бетон, да боядисва и да прави кораборемонтни действия.

Благодарение на магнитните катерещи се роботи се икономисва човешки труд, доста се понижава рискът от трудови злополуки. С внедряването на новата техника компанията пести съществени запаси и първични материали, понижават и отпадъците от производството. Чрез автоматизирания развой се покачва продуктивността, усъвършенстват се изискванията на труд, редуцират се периодите за ремонт. Модерната система има удобен резултат и върху околната среда – с потреблението й запрашеността се редуцира до 92%, пести се и сила, влаганите рискови химически субстанции понижават с над 70%.

С новаторските машини работят 15-30 души от предприятието. За да ги обучат, във Варна са пристигнали представители на фирмата-производител, прибавиха от ОИЦ-Варна.

" Нямаше по какъв начин да си купим такава техника, в случай че не беше опцията това да стане с европейско финансиране “, призна Дончо Василев. Той добави, че пилотната за страната ни технология би могла да бъде потребна и в активността на други наши компании.

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР