Суперкомпютърът, който ще бъде изграден в България е толкова мощен,

Суперкомпютърът, който ще бъде изграден в България е толкова мощен, ...

Суперкомпютърът в София ще пести средства на бизнеса.Суперкомпютърът, който ще бъде изграден в България е толкова мощен, колкото е и такъв на НАСА. Той ще заработи до края на 2020 г., а страната ни е една от 8-те в Европейския съюз, които получиха привилегията да построят съоръжението.
Още по тематаСуперкомпютър ще предвижда трусове и търси лечение за рака 17 юни 2019 11:3663
 Сред сферите на приложение са медицината и онкоизследванията, околната среда, киберсигурността и др. ЕК ще вложи 1 млрд. евро в развитието на тази важна сфера. За проекта у нас страната ни ще отдели 12 млн. евро, а от Брюксел ще дойдат още 6 млн.

Освен в България, центровете за европейски суперкомпютри ще бъдат разположени в Чехия, Финландия, Италия, Люксембург, Португалия, Словения и Испания.

Осемте центъра ще работят в подкрепа на европейските научни работници, промишлеността и бизнеса и ще разработват нови приложения в редица области - от създаването на лекарства и нови материали до борбата с изменението на околната среда.

Заместник-председателят на Българския форум на бизнес лидерите Ираван Хира коментира в студиото на Bulgaria ON AIR, че целта на инвестицията у нас е тя да бъде достъпна за бизнеса в България.

По думите му Европа има голямо изоставане от останалите сили в света, които разполагат със суперкомпютри.

"Днешните технологии събират страшно голямо количество информация в реално време. Тази информация се изчислява и се правят различни опции или сценарии и водещият може да избере", посочи Хира. Той обясни, че суперкомпютърът ще може да прави неща, проби, изследвания, изчисления за много малко време, което ще пести и много средства на бизнеса.

"Най-хубавото на този проект е, че този суперкомпютър няма да бъде за специални нужди. Целта на тази инвестиция е да бъде достъпна за малкия и среден бизнес", добави Ираван Хира пред Bulgaria ON AIR.

Зам.-председателят на БФБЛ посочи още, че все още не се знае колко точно ще струва достъпът до суперкомпютъра, но идеята му е да е достъпен.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg