Суперкомпютърът Deucalion беше пуснат в действие като част от Съвместното

...
Суперкомпютърът Deucalion беше пуснат в действие като част от Съвместното
Коментари Харесай

В Португалия е пуснат в експлоатация Deucalion – ARM-суперкомпютър със скорост над 10 Pflops

Суперкомпютърът Deucalion беше пуснат в деяние като част от Съвместното дружество за европейски високопроизводителни калкулации (EuroHPC) – план, изпълняван от органите на Европейски Съюз, страните членки и частни компании за основаване на инфраструктура за високопроизводителни калкулации.

Комплексът е създаден от експерти на Fujitsu Technology Solutions. Това е първата система на EuroHPC, основана на процесори с архитектура Arm. Използвани са чипове Fujitsu A64FX, както и платформата Bull Sequana от Eviden (Atos).

Суперкомпютърът е ситуиран в Португалия: той се намира в Центъра за модерни калкулации на Университета Миньо в Гимараеш. Проектът Deucalion е с общ бюджет от 20 милиона евро, финансиран от самодейността EuroHPC и Португалската фондация за просвета и технологии (FCT). Deucalion е най-мощният суперкомпютър в Португалия и осмият изчислителен комплекс, основан по програмата EuroHPC JU.

Комплексът обезпечава продуктивност от над 10 Pflops. Системата ще се употребява, наред с другото, за научни проучвания и разработки в региона на метеорологията и моделирането на климата, хидродинамиката, аеродинамиката, както и астрофизиката и космологията. Освен това суперкомпютърът ще подтиква нововъведенията в области като изкуствения разсъдък, персонализираната медицина, фармацевтиката и новите материали, битката с пожарите, пространственото обмисляне, интелигентната подвижност и самостоятелните транспортни средства.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР