Супергигантският слалом при мъжете в Банско няма да се проведе,

...
Супергигантският слалом при мъжете в Банско няма да се проведе,
Коментари Харесай

Отложиха супергигантския слалом в Банско

Супергигантският слалом при мъжете в Банско няма да се организира, тъй като почти 30 см сняг е покрил пистата през нощта, като се чака снеговалежът да продължи.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри в петък Световната купа по ски алпийски дисциплини, която се организира от 22 до 24 февруари в Банско. В надпреварата вземат участие 120 състезатели, измежду които скиорите от топ 10 за Световната купа и всички първенци от Световното първенсво в Оре.

„ Щастлив съм, че Банско още веднъж посреща международния ски хайлайф. Това демонстрира мястото на нашия курорт на международната карта и на спорта, и на туризма. Няма никакво подозрение, че Банско е топ дестинация, която може да организира надпревари от най-голям сан. Тази година за първи път в България се организират три старта от Световната купа в мъжките ски, което е следващото огромно самопризнание и за града хазаин, и за Българската федерация по ски. Благодаря на кмета на Георги Икономов и на ръководителя на БФ Ски Цеко Минев, които вършат всичко допустимо тази магия да се случва тук “, съобщи министър Кралев.

Той изрази удовлетворение и от това, че мъжкото наличие на международния ски хайлайф в България съответствува с най-силния сезон на Алберт Попов.

„ Пожелавам шанс на Алберт в идните стартове и да ни зарадва с едно положително каране. Майсторството и гения си ги има “, сподели още министърът.

Председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев благодари на Министерството на младежта и спорта за оказаната поддръжка за осъществяване на надпреварата. Държавата подкрепя провеждането на Световната купа с 1 млн. лева

Красен Кралев награди французина Алекси Пинтюро, който завоюва Малкия бистър глобус в алпийската композиция. Световният първенец в дисциплината сграбчи оценката след победа в първия от трите старта от Световната купа в Банско. Пинтюро заемаше трето място след първия манш през днешния ден - супергигантски слалом, а във втория - слалом, се подреди шести. Това му беше задоволително да стигне до успеха с общо време 1:55.55 мин.

Носителят на Големия бистър глобус за последните седем години Марсел Хиршер приключи втори на 0,66 сек от Пинтюро. Трети единствено на една стотна зад австриеца финишира Стефан Хадалин от Словения.

По време на церемонията Кралев получи специфичен сребърен орден с отчасти позлатяване, направен във връзка 10 години Световна купа в Банско. Такива се връчват и на всички състезатели, качили се на почетната стълбичка. Банско дебютира в Семеен кодекс през 2009 година с три старта при дамите. В момента курортът е хазаин за шести път на надпревари от Световната купа с три старта при мъжете - алпийска композиция, супергигантски слалом, в който ще кара Йоан Тодоров и великански слалом, в който ще взе участие младата ни звезда Алберт Попов.

Състезания от Световната купа ще се проведат в Банско и през идващите две години. На 25 и 26 януари 2020 година ще има два старта при дамите, а на 27 и 28 февруари 2021 година - два при мъжете. Веднага по-късно - сред 1 и 10 март, курортът ще одобри международното състезание в алпийските ски до 20 година

Алберт Попов и лидерът в генералното класиране за Големия бистър глобус Марсел Хиршер получиха почетния знак на Банско.

На формалното разкриване и награждаването на спечелилите от алпийската композиция участваха още кметът на Банско Георги Икономов и ръководителят на Българската федерация по ски Цеко Минев.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР