Супербактерии, резистентни на антибиотици, се разпространяват в болници, показва общоевропейско

...
Супербактерии, резистентни на антибиотици, се разпространяват в болници, показва общоевропейско
Коментари Харесай

Резистентни към лекарства супербактерии се разпространяват в европейски болници

Супербактерии, резистентни на антибиотици, се популяризират в лечебни заведения , демонстрира общоевропейско изследване , оповестява БиБиСи.

Лекарства, наречени карбапенеми, се употребяват, когато инфекцията не може да се лекува с нищо друго. Разпространението на резистентната Klebsiella pneumoniae поражда " изключителна угриженост ", разясняват откриватели от института Сангер.

Те предизвестяват, че и други бактерии могат да станат устойчиви - поради неповторимия метод, по който бактериите вършат секс. Те могат да живеят изцяло естествено в червата, без да основава проблеми на здравите хора .

Въпреки това, когато тялото на човек има проблеми, бактериите могат да инфектират белите дробове, да причинят пневмония и кръвта при порязвания на кожата и лигавицата на мозъка и да причинят менингит . Щамовете развиват устойчивост към антибиотици.

" Тревожното е, че тези бактерии са резистентни към един от главните антибиотици от последната ни линия за отбрана ", изяснява доктор София Дейвид от института Сангър пред BBC News.

" Инфекциите са свързани с висока смъртност . Вече е притеснително, че наблюдавахме 2000 смъртни случая през 2015 година - само че терзанието е, че в случай че не се подхващат дейности, те ще продължат да нарастват. "

Смъртните случаи, породени от резистентни на карбапенем K. pneumoniae, са нарастнали от 341 в Европа през 2007 година на 2 094 до 2015 година

Това е най-голямото проучване за устойчивост към карбапенем при K. pneumoniae, с 244 лечебни заведения, участващи от Ирландия до Израел . Изследователите проучват ДНК на бактерията - нейният генетичен код - от проби от инфектирани пациенти.

" Нашите открития допускат, че лечебните заведения са основен фактор при улеснение на предаването и допускат, че бактериите се популяризират от човек на човек, най-вече в лечебните заведения ", добавя доктор Дейвид.

" Фактът, че виждаме едни и същи клонове с висок риск в доста разнообразни лечебни заведения в Европа , също демонстрира, че има нещо изключително в тези варианти . "

Резултатите са оповестени в Nature Microbiology .

Резистентните към медикаменти K. pneumoniae може да продължат да се популяризира или да предава своята резистентност върху други бактерии .

Две бактерии могат да се срещнат и да имат бактериален сексуален акт наименуван конюгация, като къс продан от генетична информация , наречена плазмид, се споделя сред тях.

Проучването открива инструкциите, които дават резистентност на K. pneumoniae, написани на плазмида . " Те имат способността д а се популяризират доста бързо посредством бактериални популации ", разяснява доктор Дейвид.

Най-добрият метод да се справите с резистентните към медикаменти инфекции е да се опитате да ги избегнете, преди всичко .

" Ние сме оптимисти, че с добра болнична хигиена, която включва ранна идентификация и уединяване на пациенти , пренасящи тези бактерии, можем освен да забавим разпространяването на тези патогени, само че и да ги направляваме сполучливо ", изяснява проф. Хайо Грундман от университета във Фрайбург.

" Това проучване акцентира значимостта на контрола на инфекциите и настоящото геномно наблюдаване на антибиотично устойчиви бактерии , с цел да се подсигурява, че откриваме нови резистентни варианти рано и действаме за битка с разпространяването на антибиотичната устойчивост. "
 20% от австралийските чайки придвижват устойчиви на антибиотици супербактерии
20% от австралийските чайки придвижват устойчиви на антибиотици супербактерии

Учени се притесняват, че могат да се разпространят измежду хора, добитък и домашни любимци
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР