Супер земя бе открита в орбита около съседна на Слънцето

...
Супер земя бе открита в орбита около съседна на Слънцето
Коментари Харесай

Астрономи откриха супер земя в орбита около съседна на Слънцето звезда

Супер земя бе открита в орбита към прилежаща на Слънцето звезда, в леден, мрачен и несъответствуващ за живота свят, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Небесното тяло, кръстено Звезда б на Барнард, бе намерено в съзвездието Офиукус край звездата на Барнард, която се намира на към 6 светлинни години от Земята. " Това фактически е наш комшия, а ние желаеме да се срещнем със съседите си ", съобщи един от създателите на проучването Игнаси Рибас от Института за галактически проучвания на Каталуня и Испанския институт за галактически науки.

Близостта на новооткритата супер земя дава очаквания за скорошното? проучване с нови по-усъвършенствани принадлежности. Въпросното небесно тяло е намерено благодарение на спектрографите HARPS и UVES на Южната европейска обсерватория в Чили. То се завърта към звездата си за 233 дни.

Според учените, Звездата б на Барнард има маса, която е сходна със земната, и по тази причина принадлежи към така наречен супер земи, екзопланети, чиято маса е до 10 пъти по-голяма от тази на нашата планета. Астрономите означават, че става въпрос за леден и мрачен свят, защото тази супер земя е едва осветена от звездата си - алено джудже, което евентуално е 2 пъти по-древно от Слънцето.

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Нейчър ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР