Супер любопитна и неочаквана ситуация се разигра в началото на

...
Супер любопитна и неочаквана ситуация се разигра в началото на
Коментари Харесай

Ето какво решиха Борисов и министрите след букетите и бонбоните

Супер любопитна и непредвидена обстановка се разигра при започване на днешното държавно съвещание. Както Блиц вече писа премиерът Бойко Борисов и министрите му дебатираха по 21 значими тематики.

Преди минути пък от държавната осведомителна работа оповестиха всички решения, които бяха взети.

Ето ги и тях:

Одобрено е държавното мнение по конституционно дело №9/2018

 
Правителството утвърди мнение по конституционно дело № 9 за 2018 година Делото е формирано по искане на тричленен състав на Върховния касационен съд за определяне на противоконституционност на член 225, алинея 3 от Закона за правосъдната власт.
В мнението на държавното управление е застъпена тезата, че оспорената наредба не опонира на Конституцията, тъй като тя не лимитира по неприемлив от Конституцията метод правото на труд и свободата да се упражнява избрана специалност, в сходство е с правилото на правовата страна и не съставлява ограничаване, надхвърлящо нужното за реализиране на правораздаването.
 
Правителството одобри Доклад по осъществяването на Националната стратегия за  закрила на детето  за 2017 година
 
Правителството одобри Доклад по осъществяването на Националната стратегия за протекция на детето за 2017 година В документа са показани резултатите от осъществяването на ограниченията за възстановяване на политиките за поддръжка на децата и фамилиите и обезпечаване на еднакъв достъп до обучение и опазване на здравето. В отчета са регистрирани и дейностите за повишение на успеваемостта на ограниченията за отбрана на децата от принуждение и други форми на корист, поощряване на присъединяване на децата и други.
Специален акцент е подложен върху ограниченията, свързани с мониторинг и възстановяване на работата на системата за протекция на детето. Направени, са заключения и рекомендации за усъвършенстване на провежданите политики с оглед обезпечаване на най- положителния интерес на децата и съблюдаване на техните права.
 
Изменя се държавното разпореждане за основаване на Съвет за развиване
 
Правителството одобри Постановление за изменение и допълнение на Постановление на Министерски съвет № 110 от 2010 година за основаване на Съвет за развиване при Министерския съвет. С измененията се допълват функционалностите на Съвета по съгласуваност, мониторинг и надзор на създаването, осъществяването и отчитането на Програмата за ръководство на държавното управление на Република България за интервала 2017-2021 година Новите функционалности засягат осъществяването на мярка 251 „ Приемане на национална тактика за развиване България 2030 “ от Цел 68 „ Осигуряване на условия за висок, резистентен, уравновесен и включващ стопански напредък “ на Програмата и съставляват образуване и съгласуване на създаването на план на националния стратегически документ.
Измененията ще подкрепят по-активно работата на Министерския съвет и на всички институции, които имат отношение към създаването на националния стратегически документ до 2030 година, в това число органите на изпълнителната власт, представители на други държавни институции, на икономическите и обществените сътрудници и неправителствени организации. Дейностите по обезпечаването на подготовката на плана на народен стратегически документ на страната до 2030 година ще бъдат реализирани от Координационния комитет към Съвета за развиване, функционалностите на който също се допълват с признатите промени.
Определя се период за създаване и внасяне на Проекта на Националната стратегия за развиване: България 2030 за приемането му от Министерския съвет до 31 декември 2020 година
 
О свободени запаси от минерална вода ще бъдат предоставени на центровете за трансфузионна хематология и домовете за медико-социални грижи за деца
 
Правителството взе решение освободени държавни запаси от минерална вода да бъдат предоставени на Министерство на здравеопазването за потребностите на центровете за трансфузионна хематология, държавните психиатрични лечебни заведения, държавните белодробни лечебни заведения, домовете за медико-социални грижи за деца и центровете за незабавна здравна помощ. Решението ще спомогне за своевременното угаждане на увеличените потребности на посочените бюджетни организации през летния сезон.
 
Правителството отпусна 1 612 510 лева за разкриване на посолство в Рияд
 
Правителството отпусна 1 612 510 лева за разкриване на Посолство на Република България в Рияд, Кралство Саудитска Арабия.
В рамките на визитата на министър-председателя Бойко Борисов в Кралството през ноември 2017 година бяха изразени съответните измерения за разкриване на българско посолство в саудитската столица.
Приоритет в двустранните връзки сред Република България и Кралство Саудитска Арабия е привличането на вложения в България, както и стимулирането на контактите сред представителите на бизнеса на двете страни. За да бъдат изпълнени заложените цели, посолството ни в саудитската столица ще се състои с изключение на от политическа и консулска работа, и от работа по търговско-икономическите въпроси.
 
Правителството се разпореди с парцели
 
Правителството промени статута на парцел, ръководен от Министерството на земеделието, храните и горите, Териториално отделение „ Държавно горско стопанство – Лесидрен “, от обществена в частна - държавна благосъстоятелност. Имотът се намира в с. Лесидрен и съставлява терен с повърхност 4883 кв. м и четири здания в него. Промяната на статута ще разреши основаване правото на градеж в парцела, с което ще се реализира по-ефективното му стопанисване, защото той не се употребява от години от горското стопанство.
Част от парцел - обществена държавна благосъстоятелност се дава безплатно за ръководство на  Изпълнителна организация „ Борба с градушките “. Обектът се намира в землището на гр. Шумен, м. „ Илчов хълм “ и е нужен на Изпълнителната организация за разполагане на нов радар за наблюдаване на метеорологичната конюнктура в Северна Централна и Североизточна България.
Агенция „ Пътна инфраструктура “ получава безплатно право на ръководство върху част от парцел, намиращ се в град София. Имотът съставлява четвърти и пети етаж от шестетажна административна постройка и се намира в регион Овча Купел на бул. „ Никола Петков “ № 36. Той се афишира от частна държавна в обществена държавна благосъстоятелност и се изважда от капитала на „ Научноизследователски строителен институт – НИСИ “ ЕООД. Промяната се прави за обезпечаване на спомагателен сграден фонд за разполагане на профилирана техника и работни места за чиновници на организацията. По този метод ще се обезпечи активността по план за планиране, създаване и въвеждане на електронна система за събиране на такси за прилагане на републиканската пътна мрежа. Капиталът на „ Научноизследователски строителен институт – НИСИ “ ЕООД ще бъде повишен със цената на извадения парцел посредством лични средства на сдружението.
Директива за птиците „ Транспортно строителство и възобновяване “ ще употребява парцел в гр. Аксаково, който съставлява три етажа от постройка. Имотът е благосъстоятелност на „ Летище Пловдив “ ЕАД, само че е с отпаднала нужда за летищния оператор. С решението на кабинета по едно и също време се понижава и усилва капитала на „ Летище Пловдив “ ЕАД със цената на правото на благосъстоятелност върху недвижимия парцел, в размер на 60 250 лв.. Сумата е обезпечена от други запаси на сдружението.
Отчуждават се елементи от парцели — частна благосъстоятелност, в землищата на селата Розово, Равногор и Фотиново в Област Пазарджик, за въздушна линия от Водноелектрическа централа „ Въча 1 “ до Водноелектрическа централа „ Цанков камък “. Терените ще бъдат употребявани за създаване на нов електропровод, представляващ втора връзка на съществуваща Водноелектрическа централа „ Цанков камък “ с електроенергийната система на България, по която би трябвало да се изнася създадената електрическа енергия от централата. Средствата за отчуждаване на парцелите се обезпечават от „ Електроенергиен систематичен оператор “ ЕАД, гр. София. Решението на Министерски съвет може да бъде обжалвано по реда на Административнопроцесуалния кодекс, в 14-дневен период от съобщаването му на заинтригуваните лица.
Безсрочно право на градеж се учредява върху аграрен парцел в горска територия - обществена държавна благосъстоятелност, в землището на гр. Шумен, община Шумен. Имотът е с повърхност 1 000 кв. м и се намира в региона на активност на Териториално отделение „ Държавно горско стопанство Шумен “ към Директива за птиците „ Североизточно държавно дружество “ - Шумен. Той ще бъде употребен за създаване на дирек за телекомуникационно съоръжение и уреди на техническата инфраструктура към него на обект: „ SHU0129. A Дивдядово – Нова “. „ А1 България “ ЕАД ще заплати по сметката на Директива за птиците „ Североизточно държавно дружество “ - Шумен цена за основаване безсрочно право на градеж в размер на 15 515,50 лева, цена на дървесината на корен в настояща възраст за оцененото насаждение - 32,40 лв. и цена за компенсационно залесяване - 336,04 лв.. На Изпълнителна организация по горите ще бъдат заплатени режийни разходи на стойност 310,31 лв.. По сметката на община Шумен ще бъде обезщетен налог за придобиване на лимитирано вещно право в размер, избран от общинския съвет.
Правителството реши също да бъде учредено безсрочно лимитирано вещно право - сервитут, върху част от аграрен парцел - обществена държавна благосъстоятелност, находящ в област София, община Столична, регион Лозенец, околност НПЗ „ Хладилника-Витоша “, за създаване на отливен канал. Съоръжението съставлява част от Главен канализационен клон I, обслужващ три региона на Столична община - „ Триадица “, „ Витоша “ и „ Лозенец “.

Правителството ще предложи Марияна Кънчева и Александър Корнезов да бъдат избрани отново за съдии в Общия съд на Европейския съюз
 
Правителството ще предложи арбитър Марияна Кънчева и арбитър Александър Корнезов да бъдат избрани отново като претенденти на Република България за съдии в Общия съд на Европейския съюз. Кандидатурите им бяха утвърдени през днешния ден по време на съвещание на кабинета.
Повторната номинация на двамата съдии се постанова поради приключването на мандата им на 31 август 2019 година Съдия Марияна Кънчева и арбитър Александър Корнезов имат нужната правна експертиза и богат професионален опит. Те са персони, които могат да показват всички гаранции за своята самостоятелност и дават отговор на изискванията за заемане на висши правосъдни длъжности у нас, което е и условие към членовете на Общия съд според член 254, алинея 2 от Договор за функционирането на Европейския съюз.
Съдия Марияна Кънчева приключва право в Софийския университет и спомагателна магистратура по европейско право в Института за европейски проучвания към Брюкселския свободен университет, както и специализации по икономическо право и по право на интелектуална благосъстоятелност. Работила е като стажант-съдия в Софийски областен съд, юридически консултант, юрист в Софийската адвокатска гилдия, общоприет шеф на Бюрото за обслужване на дипломатическия корпус при Министерство на външните работи, юрист в София и в Брюксел.
Съдия Александър Корнезов е приключил Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “, компетентност „ Международно право “. Притежава просветителна степен LL.M по европейско право от Колежа на Европа, Брюж, Белгия, както и научна степен „ лекар по право “ със компетентност „ Международно частно право “ от Института за правни науки към Българска академия на науките.
Работил е като юрист в адвокатска адвокатска фирма „ Van Bael & Bellis ” в Брюксел, една от водещите адвокатски фирми в региона на европейското право на конкуренцията и европейското анти-дъмпингово право. Повече от 9 години е работил като реферандер в Съда на Европейски Съюз. Доцент, доктор Александър Корнезов има и богата научна и преподавателска активност.
 
България ще е хазаин на втория Международен конгрес на международните цивилизации и историческите направления на СОТ
 
Правителството утвърди план на Споразумение сред Министерството на туризма на Република България и Световната организация по туризъм (COT) към Организация на обединените нации за провеждането на втори „ Международен конгрес на международните цивилизации и историческите направления “.
Целта на конгреса е да обърне внимание върху връзката сред международните цивилизации и историческите направления, представяйки актуалните благоприятни условия за основаване на многообразни туристически артикули. Събитието ще открои водещата роля на историческите направления за основаване на нови социално-икономически благоприятни условия за развиване на локално, районно и национално ниво.
Предвижда се форумът да се организира от 14 до 16 ноември 2018 година в София. За присъединяване в него са поканени 158-те министри, отговарящи за туризма в страните-членки на Световната организация по туризъм. Провеждането на събитие от подобен мащаб ще способства за одобряването на България като атрактивна туристическа дестинация с големи благоприятни условия за развиване на културно-историческия туризъм.
Република България е член на COT от 1976 година и зам.-председател на Регионална комисия „ Европа “ на организацията за интервала 2018-2019 година
 
Одобрен е новия т  текст на Меморандума за съгласие сред Министерството на защитата на България и Департамента по защитата на Съединени американски щати
 
Правителството утвърди новия текст на плана на Меморандум за съгласие сред Министерството на защитата на Република България и Департамента по защитата на Съединени американски щати по отношение на реципрочни каталожни услуги, утвърден като основа за водене на договаряния с Решение № 165 от 16.03.2018 година
В хода на договарянията по сключване на Меморандума от страна на Съединени американски щати беше изразено предпочитание за включване в него на някои допълнения и промени на в началото утвърждения текст. Промените засягат т. 1 3, 5 7 и 9 в оферти план на меморандум. С оглед наредбата на член 11, алинея 2 от Закона за интернационалните контракти на Република България, в този случай се наложи одобрение от Министерския съвет на новия текст на плана на Меморандум.
С подписването на сегашния Меморандум Министерството на защитата на Република България ще получава безплатно от Департамента по защитата на Съединени американски щати всички нужни каталожни артикули и услуги, нужни за естественото действие на Националната кодификационна система, съвместима с Кодификационната система на НАТО. Това е едно от нужните и наложителни условия за реализиране на цялостна оперативна и техническа съгласуемост със страните-членки и сътрудници на НАТО в процеса на ръководство на материалните средства за защита на страната и оптимизация на разноските за доставка на нужното въоръжение и техника при присъединяване на въоръжените сили в многонационални интервенции и стратегии.
 
Правителството утвърди резултати от провели се съвещания на Съвета на Европейски Съюз
 
Правителството утвърди с резултатите от две съвещания на Съвета на Европейския съюз по стопански и финансови въпроси (ЕКОФИН), извършени на 22 юни в Люксембург и на 13 юли в Брюксел.
На съвещанието през юни месец Съветът разиска „ бързите ограничения “ за възстановяване на системата за Данък добавена стойност и реализира общ метод по ограниченията за усилване на административното съдействие в региона на налога върху добавената стойност. Представен бе отчет за напредъка по построяването на Европейската скица за гарантиране на депозитите и се състоя продан на отзиви по конвергентните отчети на Европейска комисия и Европейската централна банка. Бяха признати решения и рекомендации на Съвета по отношение на осъществяването на Пакта за непоклатимост и напредък и бяха утвърдени рекомендации на Съвета по отношение на Националните стратегии за промени за 2018 година на страните членки, съдържащи мнения на ЕКОФИН по отношение на обновените стратегии за непоклатимост или конвергенция.
През юли в Брюксел ЕКОФИН разиска общия механизъм за назад начисляване в региона на Данък добавена стойност за доставките на артикули и услуги, както и Данък добавена стойност при електронните изявления. Австрийското председателство показа своите цели в региона на икономическите и финансови въпроси, както визията си за продължаването на работата през идващите месеци в областта на данъчното облагане и задълбочаването на икономическия и паричен съюз по отношение на последващите дейности от съвещанието на Европейския съвет от 28-29 юни. Съветът даде мандат на Европейски Съюз за срещата на Г-20 на 21-22 юли 2018 година в Буенос Айрес, Аржентина.
Съветът на Европейски Съюз по земеделие и риболовство организира съвещание на 16 юли в Брюксел. Австрийското председателство показа своята работна стратегия в региона на земеделието и рибарството. Комисията даде спомагателна информация по отношение на опростяването на Общата селскостопанска политика след 2020 година
По време на съвещанието на Съвет „ Общи въпроси “ (член 50), извършено на 20 юли в Брюксел, беше изработен обзор на настоящото положение на договарянията по отдръпване на Обединеното кралство (ОК) от Европейски Съюз. Главният договарящ на Европейски Съюз Мишел Барние пожела триумф на Австрийското председателство на Съвета на Европейски Съюз и благодари на Българското за съдействието, което му е оказало по време на своя мандат.
Правителството утвърди също резултатите от неофициалното съвещание на Съвета на Европейски Съюз „ Правосъдие и вътрешни работи “ в част „ Правосъдие “, което се организира на 13 юли в Инсбрук. Министрите кардинално поддържаха нуждата от споразумяване на съдействието сред правоприлагащите органи и доставчиците на интернет услуги при осъществяване на европейските заповеди за даване и опазване на електронни доказателства. По отношение на правосъдното съдействие по цивилен и търговски каузи и засиленото потребление на електронни средства за връзка бе изтъкнато, че за построяването на децентрализираната електронна система, неизбежно ще се наложи основна финансова инвестиция с оглед техническото застраховане на предаващите, получаващите и централните органи. Министрите показаха кардинална поддръжка на предложенията за изменение на съответните законодателни актове във връзка с регламента за връчване на правосъдни и извънсъдебни документи по цивилен или търговски каузи и регламента по отношение на съдействието сред съдилищата на държавите-членки при събиране на доказателства по цивилен или търговски каузи. Бяха дадени и съответни оферти за отбрана на правата на жителите при електронно връчване на документи или разпит чрез видеоконферентна връзка.
Неформално съвещание организираха и министрите на Европейски Съюз по претовареност и обществена политика на 19 и 20 юли във Виена. Направен бе обзор на новите форми на претовареност с фокус върху онлайн платформите за работа. Тема на разискване беше също цифровата промяна на заетостта и ролята на Европейския обществен фонд плюс (ЕСФ+) и Европейския фонд за пригаждане към глобализацията (ЕФПГ) в това отношение. Втората пленарна сесия на съвещанието бе отдадена на въздействието на роботизацията върху количеството и качеството на труда.
 
100 000 лв. се планува да бъдат вложени за рандеман на гнайси от находище „ Плаки “
 
„ Геотул “ ЕООД, гр. София, ще добива скалнооблицовъчни материали - гнайси, от находище „ Плаки “, ситуирано в землището на с. Кобилино, община Ивайловград. Концесионната повърхност е с размер от 28.6 декара. На база количествата на одобрените ресурси и запаси и планувания средногодишен рандеман, концесията се дава за период от 35 години. За този интервал концесионните заплащания ще надвишават 411 хиляди лева без Данък добавена стойност. По закон те постъпват в държавния бюджет и в бюджета на общината по местоположение на концесионната повърхност - в тази ситуация Ивайловград. Кандидат-концесионерът планува вложения в размер на 100 хиляди лева за обезпечаване на индустриалната си активност.
 
Правителството утвърди проектозакон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права
 
Правителството утвърди план на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. С плана на закон ще се вкара Директива (ЕС) 2017/1564. Крайният период за това е до 11 октомври 2018 година
С измененията се вкарват нови благоприятни условия за свободно потребление на писмени творби от незрящи лица или лица с физически увреждания, които попречват четенето или боравенето с печатни материали. Допуска се правенето на копия в различен формат, наличен за лицата с увреждания - Брайлов шрифт, наедрял шрифт, приспособена електронна книга, звукозапис на наличието на документално произведение (аудиокнига), радиопредаване и други.
Копията в наличен формат могат да се изготвят от директно от лица с увреждания, от техен помощник, или от организации, които са уведомили министъра на културата, че ще правят такава активност. Като такива организации законът планува да могат да работят юридически лица с нестопанска цел за реализиране на общественополезна активност, национални читалища, библиотеки или специфичните учебни заведения за образование и поддръжка на възпитаници със сензорни увреждания - повреден слух или нарушено зрение. На интернет страницата на Министерството на културата се разгласява лист на организациите, подали съобщение, а тези от тях, които и все още на влизане в действие на закона правят такава активност, подават уведомлението в тримесечен период.
За организациите е планувано обвързване да подсигуряват съблюдаване на неимуществените авторски права, да предотвратяват неоторизирано потребление от страна на лица, които не страдат от увреждане по смисъла на закона или по способи, отвън допустимите от закона. Записано е и обвързване за даване на информация по отношение на наличния азбучник на копия в наличен формат, поддържан от съответната организация.
Важно място заемат и наредбите, които плануват, че организации със седалище в Република България могат да дават копия в наличен формат на лица с увреждания от други страни-членки на Европейския съюз, а лица с увреждания или организации от Република България имат право да получат копие в наличен формат или достъп до такова копие от други страни - членки Европейския съюз.
 
България и Иран ще си сътрудничат в региона на младежта
 
Правителството утвърди план на Меморандум за съгласие сред Министерството на младежта и спорта на Република България и Министерството на спорта и младежта на Ислямска република Иран в региона на младежта, като основа за водене на договаряния.
Сферите на съдействие, залегнали в плана на Меморандум, обгръщат продан на делегации от високопоставени чиновници и специалисти по юношески въпроси; съдействие във връзка с дейни интернационалните организации в региона на младежта; продан на информация; шерване на учебен, проучвателен, теоретичен и културен опит; образуване на просветителни и проучвателен курсове и научни конгреси в региона на младежта; поощряване на съдействието сред младежките организации; подкрепяне при провеждането на интернационалните прояви в региона на младежта, които се провеждат в някоя от двете страни.
Меморандумът влиза в действие при подписването му от двете страни и е годен за период от 4 години, като се възобновява автоматизирано за същия интервал, в случай че някоя от страните не изпрати на другата по дипломатически път шестмесечно документално предупреждение за желанието си да го приключи.
 
Република България открива почетно консулство в Република Косово
 
Правителството одобри решение, с което открива консулство на Република България в Република Косово, ръководено от почетно (нещатно) консулско длъжностно лице.
Почетен консул ще бъде Абедин Хасани, косовски предприемач, работещ интензивно с български компании. Той се употребява с почитание и престиж в локалните политически и стопански среди и има нужните качества за дейно осъществяване на отговорностите на почетен консул на страната ни в Република Косово. Владее български.
Седалището на почетния консул на България ще е в гр. Призрен, а консулският окръг обгръща територията на общините Призрен, Драгаш, Сухарека и Мамуша.
 
Одобрени са промени в Устройствения устав на Агенцията за обществено подкрепяне
 
Правителството одобри промени в Устройствения устав на Агенцията за обществено подкрепяне за синхронизирането му с Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент за зашитата на физическите лица, по отношение на обработването на персонални данни. С промените се реализира по-добра резултатност и успеваемост във действието на администрацията.
Общата бройка на общата администрация на Агенцията за обществено подкрепяне се понижава със седем щатни бройки. Числеността на профилираната администрация и общия брой дирекции „ Социално подкрепяне “ се резервира.
 
България и Казахстан ще си сътрудничат в региона на спорта
 
Правителството утвърди план на Споразумение за съдействие в региона на спорта сред Министерството на младежта и спорта на Република България и Министерството на културата и спорта на Република Казахстан.
Сферите на съдействие, залегнали в плана на Споразумение, обгръщат обезпечаване на нужните условия за присъединяване на спортисти и треньори в надпревари, подготвителни лагери и други спортни прояви, провеждани в двете страни, за повишение равнището на тренировките и спортната подготовка; съдействие сред спортни експерти и откриватели, участващи в научни конференции, конгреси и семинари, проведени във всяка страна по въпроси на физическото образование, спортни въпроси и спортна медицина; продан на опит и положителни практики сред съответните антидопингови организации на двете страни за да допринесат за световната битка против използването на допинг в спорта.
Със Споразумението страните ще предизвикват установяването на контакти сред националните им спортни организации за развиване на физическото образование и спорта в техните страни. Страните също по този начин предизвикват и обмена на треньори и други спортни експерти.
 
Приета е стратегия за активността по основаване на кадастъра и имотния указател през 2018 година
 
Правителството одобри Програма за активността по основаване на кадастъра и имотния указател през 2018 година, както и Отчет за активността по основаването на кадастъра и имотния указател през 2017 година
С Програмата се дефинират предпочитаните цели за 2018 година на Агенцията по геодезия, картография и кадастър (АГКК), подчертава се върху разработване на кадастрална карта и кадастрални регистри (КККР) за неурбанизираните територии, като се употребяват данните от картата на възобновената благосъстоятелност (КВС), възлагане основаването на нови КККР, възстановяване на качеството на кадастралната карта и кадастралните регистри, както и качеството на предоставяните кадастрални услуги и поддържане и развиване на осведомителна система на кадастъра.
През 2018 година ще продължи надграждането и развиването на информационно-комуникационната среда в АГКК и интеграция на осведомителните процеси. Това е една от главните предпоставки за сполучливо осъществяване на електронното ръководство и даването на електронни административни услуги. Административната осведомителна система КАИС би трябвало да се развие до среда, която обгръща и управлява всички процеси по достъпа до данните и даване на услугите от всички запаси.
С Програмата се планува Агенция по вписванията да продължи доразвитието на Интегрираната осведомителна система, обслужваща активността на службите по вписванията към Агенция по вписванията и адаптирането й към измененията в нормативната уредба. Предвижда се и продължение на активността по въвеждане на остарели актове в осведомителната система за попълване на осведомителния масив.
В тази връзка, Агенция по вписванията ще осъществя социална поръчка за осъществяване на разбор на настоящото положение на архивите, на процесите по цифровизация. Обхватът на публичната поръчка включва осъществяването на подробен разбор на данните в осведомителната система на Имотния указател, както и информацията, налична единствено на книжен притежател в 113-те служби по вписванията.
В подсистема „ Имотен указател “ на интегрираната осведомителна система за кадастър и заможен указател се планува да бъдат осъществени дейностите по обезпечаване на поддръжка, повишение успеваемостта на чиновниците, повишение сигурността на информацията и усъвършенстване на работния развой.
Агенция по вписванията е стартирала план по ОПДУ - „ Надграждане на имотния указател за интеграция с кадастралния указател и даване на спомагателни е-услуги “. Чрез него ще бъдат осъществени най-малко 9 нови електронни услуги, както и създаването на планове на Наредба за двустранната връзка и обмена на данни сред кадастъра и имотния указател и план на Наредба за основаване, поддържане и прилагане на осведомителните системи за кадастъра и имотния указател, както и за директния достъп до данните в тях.
 
Приет е проект за осъществяване на интегрирано решение за административно и обществено обслужване на хората с увреждания
 
Правителството утвърди проект за осъществяване на интегрирано решение за административно и обществено обслужване на хората с увреждания. Предвижда се основаване и ръководство на указател - профил на хората с увреждане на база информация от разнообразни административни източници, на друго административно послушание с опция за достъп по електронен път. Целите са:
Постигане на интегрирано решение за административно и обществено обслужване на хората с увреждания;Надграждане на осведомителната система на Агенцията за хората с увреждания и на административните източници на данни, с които взаимодейства. Интеграция на системата с хоризонталните системи за електронното ръководство на Министерство на здравеопазването, НЗОК, ГРАО, МОН;Надграждане на Единната осведомителна система на здравната експертиза на Националната експертна лекарска комисия и на административните източници на данни, с които взаимодейства - НЗОК, АХУ, ГРАО и общини.Проследяване и надзор посредством осъществяване на статически разбор и отчетност като инструмент за образуване на хоризонталната държавна политика за хората с увреждания.
Допълнително ще се автоматизира процесът по даване на нужните медицински и други документи за установяване степента на нетрудоспособност и ще бъде обезпечен достъп до данни в регистрите с опция за едновременна работа на участниците в процеса (граждани и администрация).
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР