Супер дуетът на Криско и Слави Трифонов Гледай как се

...
Супер дуетът на Криско и Слави Трифонов Гледай как се
Коментари Харесай

Криско и Слави платили авторски права на популярен бургазлия за супер хита „Гледай как се прави”

Супер дуетът на Криско и Слави Трифонов „ Гледай по какъв начин се прави ” е заимстван от ретро чалга!  С тази вест гръмнаха някои медии още след излизането на известната ария, трансформирала се в шлагер на лятото у нас. Към момента парчето има над 30 000 000 гледания в канала за видеосподеляне Youtube, което си е безспорен връх за родните географски ширини.

Флагман.бг  научи, че продуцентът на песента - рапърът Криско е броил избрана сума за авторски права на известния бургазлия DJ Chocolate. Причината е, че той съставлява артиста Щилян от орк. „ Китка ”. Именно от известното през 90-те години чалга парче „ Тошка ” е взет припевът на супер шлагера на Криско и Слави. За това признава и самият рапър в едно свое изявление.

„ Един от бийтмейкърите, с които работя, ми изпрати инструментал и в него беше вмъкнал рефрен от остаряло парче, в което се пее „ Както те обичам, ще те открадна... ”. Само като го чух, си показах по какъв начин го пее Слави ” , споделя Криско.

Потърсихме за коментар Петър Бинев или DJ Chocolate, който удостовери информацията, само че отхвърли да разкрие тъкмо каква сума е получил за авторските права на част от текста, защото цифрите в контракта били конфиденциални.

„ Щилян Андонов е създател на тази ария, което значи, че авторските права са негови до живот. След като чух песента на Криско и Слави, аз като негов продуцент останах заинтригуван. Веднага се обадих във компанията, с която работи Криско. Разбрахме се с продуцента на компанията и сключихме контракт, по силата на който Щилян отстъпва правото на Криско и Слави да употребяват част от текста. Става въпрос за: „ Както те обичам, ще те открадна, а в случай че не мога, ще ги убия! ” Получихме доста огромно схващане от въпросната продуцентска компания. Те сами изявиха предпочитание да сключим подобен контракт ” , сподели DJ Chocolate.


Нестандартният дует се трансформира в шлагера на Лято 2018 у нас

Бургаският продуцент разкри още, че с него са се свързали няколко юриста, пробвайки се да го убедят да стартира правосъден развой. В началото пък самият Щилян не желал никакви пари за текста си.

„ Заради музиканлъка е, брат ми. Заради музиканлъка е ” , споделил ромският реализатор на своя продуцент.

Въпросният рефрен е единственият текст на български в турбо кючека на орк. „ Китка ”, в който Щилян пее съвсем напълно на цигански. Точно той обаче прави песента разпознаваема.

„ Песента на Криско и Слави има напълно нов аранжимент, звучи по напълно друг метод. Въпреки това в нея се повтаря рефрен, с който е станал различим шлагерът на Щилян „ Тошка ”. По-старите меломани я знаят и преди време са танцували доста на тази ария ” , разяснява Петър Бинев.

Въпреки съдействието, което е получил от екипа на Криско, DJ Chocolate не счита, че в България авторските права на изпълнителите са добре предпазени.

„ Ако някой открадне твоя концепция и я пусне още веднъж на пазара и нададеш писък, ще ти извърнат внимание.  Ако обаче си направил преди години някакво парче и то се върти в музикалното пространство, към този момент нещата са напълно разнообразни. Тогава пари получават единствено избрани реализатори, за сметка на други. Според мен това се получава, тъй като мониторингът, разпределен от горната страна, не е верен ” , показа бургазлията.


DJ Chocolate пази правата на над 400 песни, само че получава минимални суми от компании като Профон и Мюзикаутор

Той признава, че като продуцент пази правата на 430 песни. Някои от тях станали много известни през годините. DJ Chocolate разкрива, че до преди 5 години е получавал от Профон и Мюзикаутор суми от порядъка на 5 лева годишно за всичката тази продукция. За последните 2-3 години му дали към 100 лева, които след удръжката за членски импорт се стопили до двайсетина лева

„ Аз мисля, че избран кръг от хора прибира парите. Благата не се разпределят съгласно заслуженото или съгласно това какъв брой се въртят частите по клубовете или в другите медии ” , разкрива продуцентът.

Вижте песента на Криско и Слави Трифонов:



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР