Summit, създаден от IBM, е към момента най-мощния суперкомпютър в

Summit, създаден от IBM, е към момента най-мощния суперкомпютър в ...

И суперкомпютрите ще търсят лекарства и ваксина срещу COVID-19.


Summit, създаден от IBM, е към момента най-мощния суперкомпютър в света

[Wikimedia] САЩ, IBM и други компании и организации са дали на изследователи достъп до поне 16 суперкомпютъра, с цел по-бързо да бъде открита ваксина и ефикасни лекарства срещу коронавируса, пише Wall Street Journal. В неделя Белият дом обяви, че е стигнал до споразумение за консорциум от собственици на суперкомпютри, в който влизат IBM, Google Cloud, Amazon Web Services, Microsoft и други.

В САЩ се намират двата най-мощни суперкомпютъра в света, и двата произведени от IBM, както и четири от представителите в топ 10. Най-бързият компютър за високи изчисления (HPC; High-Performance Computing), който се намира в Оук Ридж, Тенеси, вече е открил 77 потенциални лечения.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми През консорциума ще могат да минават проекти от академичния, правителствения и частния сектор, стига да са свързани с коронавируса. В него влизат както експерти по суперкомпютри, така и биолози и епидемиолози, които ще решават кои проекти да минават и кои ще бъдат с приоритет. "Търсим задачи и проекти, които ще имат най-бърз ефект и най-голяма тежест", коментира Дарио Гил, директор на IBM Research.

С изчисления към лек

"Имаме нужда преди всичко от лек. За да стигнем до там, трябва да впрегнем всички сили на науката. Усещането е за екстремна нужда", добавя още Гил. Общо 16-те суперкомпютърни системи, които са налични през консорциума, имат 265 петафлопа капацитет за изчисления, 775 хил. процесорни ядра и 34 хил. графични процесори.

Суперкомпютрите се използват за проблеми, които изискват огромни изчисления в секунда и отнемат прекалено много време, за да бъдат симулирани чрез стандартни компютри. Досега те също се ползваха за симулации на ефекти от лекарства - позитивни и негативни. Хилядите процесори, с които разполагат HPC машините, координират задачите и ги обработват по едно и също време.

Създаването на консорциума идва и след остри критики срещу Вашингтон заради слабата подготовка на здравния сектор и липсата на масово тестване. Преговорите за създаването на консорциума са започнали на 18 март и са приключили 4 дни по-късно, сравнително бърза реакция от страна на замесените страни. "Пандемията е всичко, с което цялото изследователско общество се занимава и сме готови да помогнем на американския народ в този кризисен момент", коментира Майкъл Крациос, технологичен директор на правителството и асистент на президента Доналд Тръмп.

Друга инициатива, която се развива паралелно, е [email protected] - проект, който не разполага с реален физически суперкомпютър, а използва част от капацитета на компютрите на всички, които искат да участват. Различните задачи, които се решават през [email protected], преминават през цялата облачна мрежа на участниците. Общата сила на участниците в проекта в дадени моменти задминава силата на втория по сила суперкомпютър в света.

Източник: capital.bg