Сумите за подкуп варират между 600 и 2500 лв.Случаите на

...
Сумите за подкуп варират между 600 и 2500 лв.Случаите на
Коментари Харесай

Парите от ТЕЛК не стигат до хората в нужда

Сумите за рушвет варират сред 600 и 2500 лева

Случаите на разкрити злоупотреби с подправени решения на ТЕЛК са фрапиращи. “Става въпрос за потреблението на един запас, който е предопределен за хора в неравностойно състояние, само че очевидно методът, по който се разпределят (средствата – б.р.) не доближава до хората в потребност ”. Това съобщи министърът на вътрешните работи Младен Маринов в Народното събрание по време на чуване по отношение на ограниченията на Министерство на вътрешните работи за следствие и секване на незаконните схеми. По думите му има фактически проведена на незаконна група, която цели материална полза и има потребност от налагане на външен надзор в системата, който да следи достоверността на ТЕЛК решенията.

Според министър Маринов би трябвало да се подхващат сложни дейности, защото има места с доста висок % неработоспособност и такива с невисок, което е проблем. Отчетено е, че доста инвалидни пенсии се отпускат в областите Силистра, Враца, Габрово, Разград, Монтана, Перник, Плевен, Кюстендил, Ловеч и София-област – 15% от всички в страната.

До момента са извършени 384 беседи с лица, на които са отпуснати такива обществени заплащания.  Основните суми за рушвет за ТЕЛК-ове варират от 600 до 2500 лв., изясни основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.

Около 700 хиляди българи взимат пари за неработоспособност годишно на обща стойност 1,5 милиарда лева, разяснява на собствен ред ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му това е 10% от трудоспособното ни население. За съпоставяне през 1989 година този % е бил 2-2,5. От “Обединен патриоти ” пък са пресметнали, че годишно от подправени решения потъват сред 300 и 500 млн. лева

Превантивният метод на Министерство на вътрешните работи против злоупотребите в ТЕЛК ще има сериозен предпазен резултат, счита Цветанов.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР