"Сумите, с които са финансирани терористични организации от България са

...
"Сумите, с които са финансирани терористични организации от България са
Коментари Харесай

Прокурор Гешев: Хванатата банда е пращала пари навън, няма заплаха за България


"Сумите, с които са финансирани терористични организации от България са били насочвани към чужбина и проверяващите нямат данни у нас да има директна заплаха от терористична опасност ". Това разгласи зам.-главният прокурор Иван Гешев за огромното следствие на територията на няколко града у нас.

"Става въпрос за проведена незаконна група, извършваща закононарушения, свързани с финансиране на тероризъм. Делото стартира преди към 1 година с оперативна информация на ДАНС ", сподели още Гешев.

"В рамките на днешния ден наблюдаващите прокурори ще преценяват дали и на какъв брой от арестуваните 43 лица ще бъдат привлечени към наказателна отговорност ", сподели Гешев.

Установено е, че главният уредник на незаконната активност е сирийски жител, пребиваващ в България. Той е арестуван в София.

"Главният уредник е осъществявал нерегламентирани „ хавала”. Не става въпрос за очевидни терористи дейности или опасност на територията на страната, а един финансист, който финансира всевъзможни противозаконни действия ", изясни още Гешев.

Той добави, че системата „ хавала” е антична система, наричана по този начин от арабите – при едно лице, хавалда, идват избрани хора, които носят избрани суми, и желаят тази сума да стигне до другия завършек на света.

"Това дело е едно от първите в Европейски Съюз с подобен предмет ", сподели Гешев. Той добави, че сред 100 и 300 милиарда евро годишно генерира организацията на „ хавала”.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР