Сумите, които фирмите плащат за тестване на персонала за коронавирус,

...
Сумите, които фирмите плащат за тестване на персонала за коронавирус,
Коментари Харесай

НАП: Парите за Ковид-тестове на персонала са необлагаем фирмен разход

Сумите, които компаниите заплащат за тестване на личния състав за ковид, се признават за разход за задачите на данъчното облагане. Това излиза наяве от отговор на Националната организация за приходите, изпратен до " Капитал ". С други думи, бизнесът не дължи налог върху сумите, дадени за тестове (PCR и сходните им) на служащите и чиновниците.

 

От Национална агенция за приходите акцентират,  че " работодателите са задължени да осигурят надеждна диагностика на личния състав, тъй че да се предотврати разпространение на болестта ". Това обвързване произтича от три закона - Кодекса на труда, Закона за здравословни и безвредни условия на труд и Закона за здравето.  И разумно осъществените от компаниите разноски за PCR или други проби (например антиген тестове), посредством които се реализират задачите на законодателството, се признават за данъчни цели на съображение на член 11 от ЗКПО. 

 

Данъчните акцентират, че разноските за направените изследвания трябва да са съответно регистрирани - с примитивен счетоводен документ, отразяващ  стопанската интервенция.

 

Какво споделя законът 

Кодексът на труда изисква работодателят да осигури здравословни и безвредни условия на труд, тъй че заплахата за здравето и живота на служащия или служителя да бъдат отстранени, лимитирани или понижени.

Законът за здравословни и безвредни условия на труд  повелява работодателят да осигури ефикасен надзор за осъществяване на работата без риск за здравето и по безвреден метод, а  съгласно член 16, алинея 6 от същия закон  всички разноски за обезпечаване на здравословни и безвредни условия на труд са за сметка на работодателя. 

Законаът за здравето гласи, че при заплаха от или при епидемиологично разпространяване на заразни заболявания държавните и общински органи, физическите и юридическите лица  би трябвало да оказват цялостно подпомагане на органите на  държавния здравен надзор.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР