Сумираното изчисляване и отчитане на работното време (СИРВ) е специфична

...
Сумираното изчисляване и отчитане на работното време (СИРВ) е специфична
Коментари Харесай

Ето защо българинът работи повече от европееца

Сумираното пресмятане и отчитане на работното време (СИРВ) е характерна организация на работното време и произлизащо от нея негово изчисляване/отчитане.

Те разрешават на шеф да се отклони, да излезе отвън рамките на естествената дълготрайност на работно време (дневно и/или седмично), контрактувано в трудовия контракт и обвързваното с тях обикновено, подневно негово изчисляване/отчитане. Какви са резултатите върху служащите и чиновниците от този режим на отчитане на работното време, коментира доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Това значи законова опция да се надвиши естествената дълготрайност на работното време в две направления. Първо, когато работното ни време е до 8 часа, при петдневна работна седмица, а при изискванията на сумирано пресмятане на работното време то става до 12 часа. Това значи законова опция да се работи с 4 часа повече на дневна база.

Доходите от претовареност в Европейски Съюз приближават равнищата отпреди пандемията

Втората посока е, че закона веднъж открива, че седмичното работно време е до 40 часа седмично, а при изискванията на сумирано пресмятане на работно време то е увеличено на 56 часа. Това пък от своя страна значи, че законът дава опция да се работи 16 часа повече на седмична база.

 istock istock
Сумирано пресмятане на работното време се вкарва със заповед на работодателя. В нея се показват начало на интервала на сумиране, дълготрайност на интервала, лист на длъжностите, за които се вкарва сумирането на времето, длъжностни лица, ангажирани с правенето и обработването на графиците. Едновременно с въвеждането на сумирано пресмятане на работното време работодателят утвърждава поименни графици за работа през избрания интервал за сумиране на времето.

Уведомяване на шеф при подписване на цивилен контракт

Утвърдените графици могат да бъдат променяни в интервала на сумиране предвид на съответните справедливи условия и при спазването на условията за работа при изискванията на сумирано пресмятане на работното време, избрани в Кодекса на труда или различен нормативен акт. Тъй като въвеждането на сумирано пресмятане на работното време е право на работодателя, не съществува условие да се подписват спомагателни съглашения с служащите и чиновниците за смяна на трудовото им правно отношение.

Какъв обаче е казусът? Всъщност, при режимът на сумирано пресмятане на работното време, става дума главно и най-много за смяна на продължителността на работното време – дневна и седмична. Подневната дълготрайност би следвало да е естествена, а произлизащата от СИРВ, да е в изключителна обстановки, при избрани условия.

 istock istock
Години наред, до въвеждането на разпоредбите в Наредба за работното време, почивките и отпуските, посредством сумираното пресмятане на работното време се заобикаляха нормите за ексклузивен труд. Чрез този режим на отчитане на работно време се пести наемането на нови служащи и чиновници, за сметка на натоварване с работно време на работещите в предприятието. Нещо повече, в изискванията на липса на работна ръка то и изключителния труд остават единствена опция за поддържане на работните процеси. Всичко това обаче е за сметка на здравето и ползите на служащите и чиновниците и фамилиите им.

В някои производства, да вземем за пример със сезонен темперамент, продължителното потребление на СИРВ, пречи на естествения живот на фамилиите на служащите и на самите служащи, на които се лишава огромна част от свободното им време, предопределено, за фамилни, културни и други занимания отразяващи ползите и потребностите на актуалната персона. Не на последно място поддържането на този режим от страна на страната, в полза на бизнеса, е фактическа проява за това чии ползи преобладават при правните регулации на труда.

Справка:

чл.136, член 142 от Кодекса на труда
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР