Сумата, отпускана от Здравната каса за съвременно лечение на пациенти,

...
Сумата, отпускана от Здравната каса за съвременно лечение на пациенти,
Коментари Харесай

Намаляват парите за лечение на пациенти с инсулт

Сумата, отпускана от Здравната каса за модерно лекуване на пациенти, претърпели инсулт ще бъде понижена. Това сигнализираха от гилдията на невролозите. Специалистите допълват, че смяната не е съгласувана с тях.
Новината е извънредно тревожна поради обстоятелството, че смъртността от инсулт у нас е четири пъти по-висока от междинната за Европейския съюз. Само допреди месец 3000 лв. е била сумата, която НЗОК отпуска за лекуването на пациент с инсулт с най-модерното лекуване в целия свят, което защищава от гибел и инвалидизация. През 2019-а обаче, съгласно националния рамков контракт, тази сума понижава със 700 лв..
През последните две години единствено в болница „ Света Анна” лекуването със актуалния способ тромболиза е приложено на близо 500 души. От Нова година НЗОК понижава с повече от 23% отпусканата сума. Само цената на лекарството дружно с нужните скенери за един пациент обаче надвишава 2000 лв..
Заради наложените ограничавания профилираните центрове ще работят на загуба. Проблем ще има и за пациентите - тромболизата е златен стандарт, който понижава инвалидизацията най-малко два пъти. Спада и смъртността от инсулта, който единствено у нас визира над 30 000 души годишно.
На въпрос на bTV за какво се е наложил сходен спад без консултация със експертите, от НЗОК обясниха, че клиничната пътека е увеличена на 3300 лв.. Увеличението обаче е годно единствено за доста дребен % от случаите, излиза наяве от документа. Според лекарите такова нарастване на процедура е неприложимо.
Междувременно невролози алармират за още един проблем - дребния брой на лечебни заведения за следващо лекуване на инсулт.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР