Сумата на установените от контролните органи на Инспекцията по труда

...
Сумата на установените от контролните органи на Инспекцията по труда
Коментари Харесай

Наполовина е намаляла сумата на забавените възнаграждения

Сумата на откритите от контролните органи на Инспекцията по труда забавени хонорари през първите три месеца на 2019 година е съвсем на половина по-малка в съпоставяне със същия интервал на 2018 година Това оповестяват от пресцентъра на Главната ревизия по труда (ГИТ) .

За януари - март тази година са открити 3,8 млн. лева забавени хонорари, а изплатените след намесата на Инспекцията, в това число и за остарели интервали, са 2,9 млн. лева Година по-рано забавените хонорари са били 8,2 млн. лева Респективно понижава и междинният брой на ощетените служащи, който през тази година е 2208 души, а през предходната година е бил 4191 души. Практиката демонстрира, че при забавени хонорари постоянно има работещи, които подават сигнал в Изпълнителна организация " Главната ревизия по труда " , заради което може да се счита, че от надзор са обхванати съвсем всички работодатели, бавещи заплати, се показва в известието.

От 31 март 2018 година Инспекцията по труда получи пълномощие да инициира оповестяване в неплатежоспособност или откриването на производства по неплатежоспособност на работодатели, които бавят хонорари на най-малко 1/3 от служащите си за повече от два месеца, напомнят от ГИТ. За една година контролните органи на Агенцията са подали на това съображение 55 броя искови молби, като 11 броя от тях са подадени през 2019 година Решени на първа инстанция са 36 от формираните правосъдни производства, от които три решения са обжалвани и към момента се преглеждат от по-горната инстанция.

Общо 23 сдружения са оповестени в неплатежоспособност, а за 8 сдружения е намерено произвеждане по неплатежоспособност съгласно решенията на първа инстанция. Три молби са отхвърлени, тъй като работодателите са изплатили напълно забавените хонорари. Една е оттеглена от Изпълнителна организация " Главната ревизия по труда " след показани доказателства за изплатени хонорари и една е спряна заради подадена искова молба от различен заемодател. Съдебните решения основават опция пострадалите да потърсят компенсации от Фонда за обезпечените вземания на служащите и чиновниците при неплатежоспособност на работодателя.-->

Мярката имаше дисциплинираща роля за работодателите. В интервала от гласуването на законодателните промени в края на 2017 година до влизането им в действие на 31 март 2018 година над 70 предприятия, за които в границите на контрола беше открито, че попадат в хипотезата за иницииране на разкриване на произвеждане по неплатежоспособност, изплатиха в цялостен размер възнагражденията на своите служащи и чиновници, с цел да не бъде подадена искова молба от Инспекцията, показват от инспекцията.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР