Сумата на кредитите в България нараства със 7.36% през 2019

...
Сумата на кредитите в България нараства със 7.36% през 2019
Коментари Харесай

Лошите кредити в България намаляват с 21% през 2019 г.

Сумата на заемите в България нараства със 7.36% през 2019 година до 58.5 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка към края на декември

© Надежда Чипева Двуцифреният ритъм на напредък на жилищни и потребителски заеми продължава и през декември, демонстрират данните на Българската национална банка (БНБ). Числата от паричната статистика излизат след следващото предизвестие от страна на регулатора в регулярното си издание " Банките в България ", където приканва банките в страната интензивно да разчистват неприятните заеми от балансите си. " Настоящият дял на необслужваните заеми в българската банкова система постанова кредитните институции да подхващат по-активни дейности за понижаване на техния размер, както и в оптималната степен да употребяват съществуващите условия, с цел да подсигурят по-доброто им покритие с обезценки ", написа в документа на Българска народна банка.

Голямото почистване

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики В тази връзка статистиката на централната банка демонстрира, че делът на неприятните и преструктурирани заеми в банковата система в България понижава с 21% през 2019 година, а делът им в общия размер на заемите пада от 10% на 7.35%. Само през декември понижението е с 281 млн. лева, което евентуално в огромна степен се дължи на оповестения от ПИБ продаден пакет необслужвани заеми за 538 млн. лева Това се удостоверява и от прессъобщението на Българска народна банка, съгласно което през месеца банките са продали заеми за 309 млн. лева (числата няма по какъв начин да съответстват, защото необслужваните заеми са провизирани в друга степен).

Така след спад от съвсем 1.14 милиарда за 2019 година сумата на неприятните и преструктурирани заеми в системата пада до 4.3 милиарда лева - най ниското равнище от декември 2009 година насам. Понижението идва в по-голяма степен от почистване на неприятни фирмени заеми - те понижават от 3.5 милиарда лева до 2.74 милиарда през предходната година, с което способстват към общото намаляване с 13.8 пр.п. От друга страна, неприятните заеми на семействата се намаляват с към 400 млн. лева за последната година до 1.56 милиарда, като максимален принос тук имат жилищните заеми. Този индикатор се разграничава от данните за неприятни заеми за надзорни цели.

Растежът продължава

Стойността на банковите заемите в България нараства със 7.36% през 2019 година до 58.5 милиарда лева, демонстрират данните на Българска народна банка към края на декември. Към растежа способстват както компаниите, по този начин и семействата със надлежно 3.5 и 3.8 процентни пункта.

При кредитирането на семействата водач остават заемите за жилище, които са с 14.52% над сумата, регистрирана през 2018 година, и доближават 10.77 милиарда лева Очаквано, тук водят дълготрайните заеми (над 5 г.) в левове, до момента в който тези в задгранична валута понижават както на месечна, по този начин и на годишна база. Потребителските заеми пък се усилват с 10.8% до обща сума 11.3 милиарда лева, като тук също водят дълготрайните заеми.

От друга страна, при заемите за компании превес имат дълготрайните заеми в евро, които нарастват с 18.4% до над 8.7 милиарда лева през 2019 година Най-голямо нарастване пък регистрират краткосрочните заеми до 1 година - 89% към края на декември на годишна база, само че тук сумата е доста по-скромна (306 млн. лева.).

Като цяло фирменото кредитиране нараства с 5.9% през 2019 година, а общият размер на тези заеми доближава 34.6 милиарда лева.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР