Сумата на глобалните дивиденти нарасна с 7,7% миналата година до

...
Сумата на глобалните дивиденти нарасна с 7,7% миналата година до
Коментари Харесай

Глобалните дивиденти достигнаха рекордните 1.3 тлрн. долара през 2017 г.

Сумата на световните дивиденти набъбна с 7,7% предходната година до рекордните 1,3 тлрн. $

© Carlos Barria Още по тематиката
Rio Tinto с рекордни дивиденти за вложителите

Високите цени на суровините усилват приходите на минната компания
11 фев 2018
Американските банки усъвършенстваха финансовите си резултати

Въпреки корекциите в цената на отсрочените данъчни активи капиталовите банки не трансформираха прогнозите си за 2018 година
21 яну 2018
Изплатените от банките дивиденти тази година минаха 1 милиарда лева

Това е съвсем 80% от цялата облага в бранша за 2016 година
13 дек 2017
Tesco ще изплаща дивиденти за пръв път от три години

Британската верига супермаркети се завърна към по-сериозните облаги
4 окт 2017
Eon подвига дивидентите си през идната година

Германия върна на енергийната компания 2.85 милиарда евро поради противоконституционен налог
9 авг 2017 Глобалните дивиденти доближиха рекордни равнища през 2017 година, подкрепени от мощния международен стопански напредък и възраждането на изплащанията към акционерите в Съединени американски щати, защото доверието в бизнеса се върна след интервал на политическата неустановеност през 2016 година, съобава Financial Times.

Сумата на световните дивиденти набъбна със 7.7% предходната година до рекордните 1.3 тлрн. $, което е най-бързият ритъм от 2014 година насам. Това се дължи на " укрепването на международната стопанска система и повишението на корпоративното доверие ", сочи отчетът на компанията Janus Henderson - Global Dividend Index. Дивидентите бележат забележителен напредък както на американските, по този начин и на азиатските пазари.

Основният растеж на дивиденти, като се изключи специфичните такива, също се усилва с 6.8% на годишна база, като се следи по-малка разлика сред районите спрямо предишни години.

Съединени американски щати се оправят с несигурността

Плащанията към вложителите в Съединени американски щати се усилват по отношение на 2016 година, когато несигурността към изборите караше фирмите да лимитират проектите си за вложения и погашение на дивиденти, сподели Алекс Кроук, представител на Janus Henderson.

Страната означи напредък на дивидентите от 6.3%, който е по-голям спрямо 1.7% през 2016 година, като на акционерите са изплатени рекордните 438.1 милиарда $. По-доброто показване се укрепва от банковия бранш, където след години на стрес проби и по-ниска доходност дивидентите са се утроили от 2011 година насам.
" Балансите най-сетне са възобновени до равнища, от които регулаторите са удовлетворени и дивидентите могат да се върнат назад към акционерите ", споделя Кроук.

Продължаващото преразглеждане на американската данъчна система при президента Доналд Тръмп може да докара до по-нататъшен напредък на дивидентите през 2018 година, добави той, само че означи, че има и политически напън за фирмите да усилят заплатите си.

Европа се движи с по-бавни темпове

В Азия, като се изключи Япония, изплащанията на дивиденти доближиха рекордните 139.9 милиарда $, което съставлява нарастване от 8.6%. Европа изостава, като растежът е единствено 2.7%. Това се случи поради обилни съкращения на изплащанията, на обща стойност към 2 милиарда $ единствено през четвъртото тримесечие на годината, от няколко огромни компании. Това включва френската група EDF, която се бори с натиска за намаление на цените на силата и прекъсването на нуклеарните й централи, и испанската Telefónica, която се пробва да резервира кредитния си рейтинг, откакто рентабилността й беше наранена след отпадането на таксите за роуминг в Европейски Съюз.

За разлика от това Англия означи постоянен напредък на дивиденти през 2017 година от 10%, защото покачващите се цени на суровините принудиха огромните минни групи да възстановят заплащанията към акционерите.

От Janus Henderson предвиждат, че световните дивиденти ще доближат 1.35 трлн. $ през 2018 година, което е нарастване от 7.7% и във всеки един район ще има нарастване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР