Сума от 274.02 млн. лева дълг са акумулирали през миналата

...
Сума от 274.02 млн. лева дълг са акумулирали през миналата
Коментари Харесай

С над 274 млн. лв. дълг са финансирани български фирми у нас

Сума от 274.02 млн. лв. дълг са акумулирали през предходната година 12 компании, които са записали своите излъчвания за търговия на „ Българска фондова борса “, демонстрира изследване на в. „ Банкеръ “. Те са се възползвали от атрактивните условия за финансиране, с цел да покрепят своите бизнес планове или да покрият свои отговорности.

Заедно с две финансови институции - " Международна банка за икономическо съдействие " и " Ти Би Ай Банк ", още и други огромни и по-малки компании – някогашни приватизационни фондове /сега холдинги/, сдружения със специфична инветиционна цел, индустриални компании, застрахователни сдружения, са издали дългови бумаги. Четири от излъчванията са били в евро, а останалите  - в лв..
Най-голяма е била интензивността през третото тримесечие на предходната година – пет излъчвания тогава са били регистрирани за търговия на „ БФБ-София “.

Най-много е набраният дълг от

„ Международна банка за икономическо съдействие “,

чиято емисия е в размер на 68 млн. лв.. Тя е първата интернационална финансова институция, която дебютира с облигации на „ БФБ-София “ /през септември/. Книжата й са елементарни, поименни, безналични, лихвоносни, свободно прехвърляеми, неконвертируеми и необезпечени с номинална стойност по 10 000 лв. всяка. Oблигaциитe, ĸoитo ca c пaдeж пpeз юни 2024-a гoдинa, ca eмитиpaни c гoдишнa лиxвa oт 1.15%, ĸoятo щe ce изплaщa нa шecт мeceцa.

Страните членки на банката са България, Виетнам, Монголия, Полша, Русия, Румъния, Словакия и Чехия. Основната й цел е да подкрепя тези страни при реализиране на търговски интервенции и даването на цялостен пакет от банкови услуги.

Близо до този размер дълг е взел и

„ Еврохолд България “.

Неговата емисия е за 60 млн. лв. /30 млн. евро/. Общият брой на облигациите от емисията е 30 хиляди броя с номинална и емисионна стойност 1000 евро всяка. Книжата са елементарни, поименни, безналични, с падеж седем години (84 месеца). Целта на облигационния заем е да се акумулират парични средства, които да се употребяват за понижаване на задлъжнялостта на емитента посредством погасяване на краткосрочни и/или дълготрайни отговорности и за обезпечаване на оборотни средства.

Друга цел на компанията е за поддръжка на оперативната активност на дъщерни сдружения посредством нарастване на акционерен капитал. Част от набраните средства емитентът може да употребява за финансиране на начални разноски по договорката с „ ЧЕЗ “ за седемте му дъщерни компании у нас. Припомняме, че през юли " Еврохолд България " завърши договорката за покупката им на стойност 335 млн. евро.

Облигационния заем на

„ Велграф асет мениджмънт “

е в размер на 40 млн. лв. /20 млн. евро/. Емисията е разпределена в 20 000 елементарни (неконвертируеми), безналични, поименни, лихвоносни, свободно прехвърляеми и обезпечени бумаги с емисионна стойност от 1000 евро. Тя е със период за погашение седем години при рента от 4.50% на годишна база. Част от средствата са употребявани за вложения в недвижими парцели, друга е за заплащания по предварителни контракти за покупка на дялови участия в сдружения, инвестиращи в недвижими парцели, както и за придобиване на финансови принадлежности на обществени компании, търгувани на контролирани финансови пазари, инвестиращи и ръководещи недвижими парцели.

„ Велграф асет мениджмънт ” е компания, специализирана в ръководство, стопанисване и поддръжка на недвижими парцели - главно бизнес здания от видове клас „ А ”, „ В ” и „ С ”, като обезпечава цялостен портфейл от услуги и разполагаме с екип от готови експерти с опит в областта на недвижимите парцели.

Най-активни на пазара за облигационни заеми са били сдруженията със специфична капиталова цел /АДСИЦ/. Три от тях са се възползвали от опцията за изтегляне на облигационен заем. Този метод за финансиране е може би най-предпочитаният от този вид сдружения за акумулиране на парични средства за развиване на капиталови планове. „ Български фонд за вземания “, „ Форуком фонд парцели “ и „ Парк “ са акумулирали по 20 млн. лв. от препоръчаните от тях дългови бумаги.  

На разположение на вложителите сега са 82 излъчвания облигации на " Българска фондова борса " при 72 през 2020-а.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР