Сума Чакрабарти, председател на борда на директорите на ЕБВР. Още

...
Сума Чакрабарти, председател на борда на директорите на ЕБВР. Още
Коментари Харесай

ЕБВР рязко понижи прогнозата за растеж на Турция през 2019 г.

Сума Чакрабарти, ръководител на борда на шефовете на Европейска банка за възстановяване и развитие.

Още по тематиката
Икономиката на България няма да се форсира през 2018 година, предвижда Европейска банка за възстановяване и развитие
от Дневник,9 май 2018
Потреблението в България става моторът на стопанската система, разгласи Европейска банка за възстановяване и развитие
от Дневник,11 май 2016 През 2019 година турската стопанска система внезапно ще забави растежа си и по отношение на прогнозния за 2018 година растеж от 3.6% от Брутният вътрешен продукт, следващата година той няма да надвиши 1%. Това е още по-мрачна прогноза на фона на действително регистрирания и мощно подтикван с държавни вложения напредък от 7.4% за 2017 година и 6.2% от Брутният вътрешен продукт за първото полугодие на 2018 година

Предупреждението се съдържа в есенната прогноза на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), публикувана в четвъртък. Спрямо прогнозата от 9 май тази година анализаторите на банката понижаването на упованията за най-големият кредитен пазар на Европейска банка за възстановяване и развитие за 2019 година е с 3.2 процентни пункта. Като се добави и корекцията надолу с 0.8 пункта за актуалната година, общото намаляване в прогнозите доближава 4 процентни пункта.

Вземете годишен цифров абонамент
и получете в допълнение три месеца бонус Районът от Мароко до Монголия, в който работи основаната в Лондон банка, ще пораства като цяло през тази и идната година. Но внезапното утежняване на прогнозата за Турция, включваща даже възможност за къса криза, понижава индикатора за целия регион с 0.6 пункта до 2.6% през 2019 година

Сергей Гуриев, основен икономист на Европейска банка за възстановяване и развитие, споделя пред Reuters, че въпреки в последните седмици да има признаци за стабилизиране на обстановката в Турция, идната година там ще бъде " доста сложна ". Не единствено растежът на стопанската система ще се забави, само че и повишение н алихвените проценти ще оскъпи за бизнеса рефинансирането на заемите, доста от които са в задгранична валута.

Документ
Есенната прогноза на Европейска банка за възстановяване и развитие (на англ.)

Какво се чака за България

Няма смяна в прогнозата за България - както през май, по този начин и в този момент Европейска банка за възстановяване и развитие счита, че напредък ще има, само че той няма да се форсира. Очакването е да има леко закъснение от 3.6% през 2018 година на 3.4% през 2019 година

Потреблението на семействата е било главният мотор на напредък през последните 18 месеца, като посочената причина са усложненията да се намерят и задържат чиновници и потребността да им се оферират по-високи заплати. Роля за растежа имат и увеличените вложения, главно множеството средства от еврофондовете, разпределяни от втората половина на 2017 година насам. Тези два фактора ще останат водещи и в идващите две години, до момента в който строгата фискална дисциплинираност на държавното управление се възприем акато сигнал, че отпусканите от страната средства ще имат лимитирано присъединяване в този развой.

Основните опасности за българската стопанска система съгласно Европейска банка за възстановяване и развитие са:

- продължителна уязвимост на главните търговски сътрудници, измежду които и Турция;
- допустимо утежняване на дефицита на работна ръка
- утежняване на инвеститорските планове по отношение на възниквакище пазари.

Как се показват Централна и Югоизточна Европа

Прогнозата за България е почти колкото междинния индикатор от 3% за останалите страни, работещи с Европейска банка за възстановяване и развитие и почти колкото прогнозата на банката за Югоизточна Европа (3.5% за 2018 година и 3.2% от Брутният вътрешен продукт за 2019 г.). На Балканите Македония и Сърбия порастват с едни от най-хубавите темпове от години, доверието и вложенията се завръщат в Гърция и Кипър, допълват анализаторите.

Тези данни са и сигнал, че в региона не се чака да има мощен резултат от усложненията на турската стопанска система. Полша и Унгария даже получиха през днешния ден възстановяване на прогнозата (4.7% за тази и 3.6% за следващата година за поляците и 4.3% и 3.3% за унгарците). Румъния е измежду дребното страни, за които Европейска банка за възстановяване и развитие поправя надолу упованията си - до 4.2% растеж за 2018 година (поправка с -0.4 процентни пункта спрям амайската прогноза) и 3.6% (-0.6 пункта) за 2019 година Но въпреки всичко темпото за всичките страни на деяние на банката, се забавя от 3.8% (2017) през 3.2% (2018) до 2.6% (2019).

Риск №1 е утежняването на комерсиалните спорове

Банката се причисли към интернационалните финансови институции като МВФ с предизвестието, че пораства натискът от серия фактори. " Ескалирането на комерсиалните спорове е огромен риск в прогнозата. Другите включват спиране на трансгранични вериги за доставки при положение, че има Брекзит без контракт, високото равнище на корпоративно задлъжняване и геополитическата неустойчивост. "

Гуриев акцентира за Reuters, че ескалиране на комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай може да понижи с няколко десети икономическия напредък на региона. Ако и огромни европейски стопански системи като Германия се окажат въвлечени в този спор, може да стане доста по-лошо. " Добрата вест за нашите страни е, че те за част от европейски вериги, а не виждаме риск от въвеждане на комерсиална война в Европа или против европа. Но в случай че по някаква причина европейските търговски сътрудници вкарат мита против европа или даже единствено против Западна Европа, страните, в които банката работи, ще бъдат ударени тежко. "

От Брекзит (който при всички състояние ще се случи на 29 март 2019 г.), най-вече в сюжет за разлъка на Англия и Европейски Съюз че без съглашение ще пострадат страните в Южна Европа, се споделя още в отчета на Европейска банка за възстановяване и развитие. Структурните фондове на Европейски Съюз, които доста се употребяват в Централна и Югоизточна Европа, ще намалеят с 10-15%, в случай че останалите страни в съюза не компенсират прекратената английска вноска. Ефектът от сходна обстановка ще е понижаване с до 0.4% от Брутният вътрешен продукт на подпомаганите от Европейски Съюз вложения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР