Сулфонамидите всъщност не са антибиотици, те са синтетични антибактериални лекарства.

...
Сулфонамидите всъщност не са антибиотици, те са синтетични антибактериални лекарства.
Коментари Харесай

Антибиотици – сулфонамиди


Сулфонамидите в действителност не са антибиотици, те са синтетични антибактериални медикаменти. Имат необятен набор на деяние.
Сулфонамиди са: Sulfathiazol, Sulphamethoxazole, Sulfaguanidine, Sulfasalasine и други

Показания . Те се употребяват за лекуване най-вече на респираторни (синуити, отити, бронхити) и уроинфекции.

Sulphamethoxazole е един от най-използваните сулфонамиди при респираторните инфекции. Може да се откри в таблетна форма 480мг – за възрастни и 120 мг – за деца, както и суспензия.

Sulfathiazol се употребява като добър местен антисептик, за отнасяне на пострадвания. Може да се откри под форматана пудра.

Лекарствени взаимоотношения . Противомикробният резултат на сулфонамидите се понижава при едновременното използване с местни анестетици – лидокаин, бензокаин (в доста таблетки за гърло се съдържат местни анестетици!). Сулфонамидите могат да покачат концентрацията и надлежно токсичността при по едно и също време потребление с инсулини и някои антикоагуланти.

Свързани публикации.. Антибиотици – макролиди 0 Антибиотици – пеницилини и цефалоспорини 0 Антибиотична устойчивост - до каква степен ни заплашва? 0

Нежелани реакции . При 5% от пациентите, приемащи сулфонамиди се следят нежелани ефекети. Най – постоянно се демонстрират стомашно-чревни нарушавания (гадене, повръщане, диария). При използване на сулфонамиди е допустимо развиване на алергични реакции – обриви, зачервявания, имат и фотосенсибилизиращ резултат. Излагането на интензивно слънчево озаряване по време на лекуване със сулфонамиди не е целесъобразно.

Сулфонамидите демонстрират бъбречна токсичност, обвързвана с отсрочване на кристали и спънка на пикочните пътища. Алкализирането на урината усилва разтворимостта на кристалите. По време на лекуването със сулфонамиди се постанова банкет на най-малко 2л. течности и алкални храни (боб, авокадо, моркови, картофи), с цел да се понижи риска от кристалурия.

Друг сериозен нежелателен резултат е хематотоксичност и анемия. Прилагането на сулфонамидите при новородени и недоносени деца е допустимо да се следи жълтеница и увреждане на мозъка. Поради това сулфонамидите не се ползват през третия триместър на бременността и на новородени.
Приемът на сулфонамиди без лекарско предопределение и конкретизирана доза може да аргументи съществени увреждания на всеки самолекуващ се.2247
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР