Сухопътните сили показаха наличната техника в парада на 6 май

...
Сухопътните сили показаха наличната техника в парада на 6 май
Коментари Харесай

БСП все пак ще подкрепи проектите за модернизация на армията

Сухопътните сили демонстрираха наличната техника в парада на 6 май

© Велко Ангелов Още по тематиката
Комисията по защита утвърди плановете за рационализация на пехотата и Военновъздушни сили

Изборът на нови изтребители за 1.8 милиарда ще се прави оценка по нова методика
5 юни 2018
" Самарм " стартира произвеждане на бронирани коли в Самоков

Новата компания е благосъстоятелност на " Самел-90 " и " Интернешънъл арморд груп бг ", а инвестицията е 5 млн. лева
4 юни 2018 Българска социалистическа партия ще поддържа плановете за закупуване на нов вид изтребители за армията и техника и съоръжение за пехотата с планирана стойност 3.26 милиарда лева Въпреки че социалистите до момента защитаваха позицията, че разноските за защита не би трябвало нито да са приоритет, нито да нарастват, след изключително съвещание на парламентарната им група в четвъртък позицията им беше изменена.

Проектите

Модернизацията на въоръжението и оборудването на пехотата ще стане за 12 години, на разсрочено заплащане за обща сума от близо 1.5 милиарда лева с Данък добавена стойност. Парите ще се залагат последователно в централния бюджет на всеки три години. С тях ще се закупят 90 единици бойни машини (при нужни над 200) и 60 спомагателни, както и " системи и в допълнение съоръжение ".

За най-малко осем изтребителя са планувани 1.8 милиарда лева с Данък добавена стойност. Първите самолети при добра организация могат да бъдат доставени до две години от влизането в действие на контракта с бъдещия реализатор. Плащането ще стане за 10 години. И по двата плана е планувано в допълнение индустриално съдействие, или така наречен офсет. Най-вероятно ще се договаря самолетите да се ремонтират в страната, а пък бойните машини даже може да се сглобяват тук.

Променената позиция

" Няма по какъв начин да сме срещу модернизацията на армията ", заключи народен представител от Българска социалистическа партия аргументацията на множеството от присъствалите на съвещанието на групата. На по-особено мнение са били Жельо Бойчев и Валери Жаблянов, съгласно които не е добре да се дава бланкетна поддръжка на кабинета да похарчи няколко милиарда. Отделно съществуват и съмнения, че плановете въобще ще бъдат осъществени. Корнелия Нинова обаче подкрепила харчовете.

Решението е политическо и първо беше разисквано от Съвета по външна политика и защита на " Позитано " 20 в сряда вечерта. Планът беше по тематиката да се произнесе разширеното управление - Националният съвет на Българска социалистическа партия в неделя, само че ГЕРБ го осуети, като изненадващо вкара плановете за рационализация на армията в дневния ред на Народното събрание още през тази седмица. Заради липса на направена политическа позиция социалистите се въздържаха при гласуването в комисията по защита във вторник, както и на тази по бюджет и финанси в сряда.

" Решението на съвета, който е помощен орган към Националния съвет, беше единомислещо ", сподели за " Капитал " съпредседателят му Атанас Зафиров. Според него Българска социалистическа партия постоянно е подкрепяла модернизацията на армията, а в този момент е време да го направи и действително посредством гласуването. Лично Зафиров преценя, че изискванията в двата плана за рационализация дават задоволително гаранции, с цел да се изключат корупционните подозрения - спечелилият за самолетите не е съдбоносен, има интерес от 13 снабдители, заплащането е разсрочено, планувано е индустриално съдействие, даден е приоритет на техниката за пехотата пред " съмнителния план " за Военноморски сили, а и в допълнение беше решено да се употребява оптимално потенциалът на самолетите МиГ-29, като се ремонтират. Освен това, откакто завърши изборът на снабдител на новия вид самолети, ще има още едно гласоподаване в Народното събрание, за което занапред Българска социалистическа партия не може да се ангажира с поддръжка. " Демонстрираме политическа воля. Това не значи, че ще си затваряме очите в бъдеще ", сподели Зафиров.

В особена позиция

Темата за парите за армията слага Нинова в деликатна позиция, откогато Румен Радев стана президент. Увеличаването на разноските за защита до 2% от Брутният вътрешен продукт (ангажимент, който България е приела като член на НАТО) и задоволително средства за модернизацията на въоръжението са два от обичаните му въпроси, разисквани на не един Консултативен съвет по национална сигурност. На последния се оказа, че от всички присъстващи само Нинова и Веселин Марешки били срещу по-големите разноски. Лидерът на Българска социалистическа партия няма по какъв начин да заеме друга позиция, тъй като тази против 2-та % от Брутният вътрешен продукт за защитата е гласувана от партиен конгрес. " Има други системи в страната, които са недофинансирани ", е аргументът на " Позитано " 20, който остава неизменен и в този момент съгласно Атанас Зафиров. Според него средствата за рационализация, прибавени към настоящия бюджет за армията в границите на към 1.4% от Брутният вътрешен продукт, няма да стигнат до този таван.

Гласуването на плановете ще е в петък. В сегашната обстановка само ръководителят на " Воля " Веселин Марешки се оказва съперник на разноските. Той упорства за оставката на министър Красимир Каракачанов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР