Сухата есен и продължилата суха зима в Добруджа доведоха до

...
Сухата есен и продължилата суха зима в Добруджа доведоха до
Коментари Харесай

Сушата става заплаха за пшеницата

Сухата есен и траялата суха зима в Добруджа доведоха до мъчно изникване на пшеницата. Там, където имаше влага изникна още през ноември, разви се, само че дъжд не е падал от много време и сега количеството влага в почвата е пет пъти по-малко от предишни години. Тогава се отчитаха 450-500 литра дъжда на кв.м, до момента в който в този момент е 100 л./кв.м, съобщи ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

Посевите от пшеница започнаха да жълтеят на доста места, започнаха да отпадат братя, само че към момента не приказваме за разоравания - сподели още той. Положението в цялата страна е такова и в случай че не падне дъжд или сняг не е ясно по какъв начин ще се развият нещата нататък.

Лошата годишна продукция ще се отрази върху всичко - цена на хляба, размера на рентите. Ще се наложи да се внася пшеница. В момента на тържищата цената й скача стремглаво. Сухата есен в Европа и Русия основава казуса, което ще докара до повишение на цената на пшеницата, както и климатичните проблеми в Австралия и Канада.

„ Като цяло влагата е доста малко ” – сподели и проф. Иван Киряков от Добруджанския аграрни институт. „ В момента няма чак толкоз влага, само че тя не е и толкава нужна, тъй като температурите не са високи, само че би трябвало да завали, другояче ще има недостиг на воден ресурс ”- добави той.
В Добричка област с пшеница са засети 1,245 млн. дка /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР