Сухаил бин Мохамед, енергийният министър на Саудитска Арабия, говори на

...
Сухаил бин Мохамед, енергийният министър на Саудитска Арабия, говори на
Коментари Харесай

ОПЕК рискува да загуби в желанието си да държи високи цените на петрола

Сухаил бин Мохамед, енергийният министър на Саудитска Арабия, приказва на среща на ОПЕК в Алжир

© Ramzi Boudina Споразумението за ограничение на износа на нефт сред ОПЕК и съдружниците й реализира резултати. За първото тримесечие на 2019 година, цената на петрола се увеличи от 54 до над 70 $ на барел - най-силното процентно възобновяване на тримесечна база от съвсем десетилетие. Неформалният водач на ОПЕК, Саудитска Арабия, към този момент счита да продължи съществено да лимитира снабдяването с нефт - и по този начин рискува да повтори грешката си от 2018 година, когато петролът доближи най-високите си цени за последните 4 години, пишат в Bloomberg.

Риск от дефицит

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък " Изглежда, че групата производители на нефт свива пазара прекалено ", споделя Ед Морс, началник на изследователската активност на Citigroup Inc в Ню Йорк, пред Bloomberg.

Допълнителните ограничавания в снабдяването от страна на ОПЕК бяха предопределени да компенсират огромния размер шистов газ, изнасян от Съединени американски щати. Мярката за надзор на цените обаче съответства с влошаващата се рецесия във Венецуела и цялостните резултати на американските наказания над Иран. Продължаващият спор в Либия съставлява спомагателен риск за размера на износа. Според формалните данни на самата ОПЕК, в случай че снабдяването продължи да бъде ограничавано като през миналото тримесечие, международните складови ресурси от нефт ще се свият с съвсем 1 млн. барела през третото тримесечие - най-големият спад от близо две години.

Дипломатически главоболия

Това деяние би изпратило цените до равнища, които ще провокират отрицание в Белия дом - най-важният политически съдружник на Саудитска Арабия. При миналогодишния скок в цените Тръмп неведнъж изрече неудоволствието си от високите цени и даже си разреши да каже пред аудитория, че кралското семейство на Саудитска Арабия не би оживяло даже две седмици без американска поддръжка.

Промяна в досегашното съглашение или гоненето на по-високи цени на барел би изострило взаимоотношенията на Саудитска Арабия и с Русия, която е най-големият експортьор на нефт отвън ОПЕК. Президентът Владимир Путин съобщи предходната седмица, че е удовлетворен от цените на петрола и че е прекомерно рано, с цел да се реши дали производството би трябвало да бъде лимитирано през втората половина на годината.

За да избегне миналогодишния скок в цените, кралството обаче може да усили производството с малко, с цел да спре внезапен скок. Саудитска Арабия към този момент лимитира снабдяването доста повече, в сравнение с се изисква в декемврийското съглашение - затова снабдяването може да бъде нараснало, без да се наруши пактът с Русия и другите производители.

Огледало на близкото минало

Саудитска Арабия най-вероятно изчаква да види какво ще бъде решението на администрацията на Тръмп по отношение на бъдещето на глобите против Иран. Миналата година Саудитска Арабия направи неточност и наводни петролния пазар, защото очакваше Съединени американски щати да ограничи иранския нефт със наказания - обещан ход, който Тръмп отсрочи в последния миг. Така цената на петрола падна до 50 $ на барел.

В същото време Саудитска Арабия има и интерес от скъпия нефт - амбициозните промени на цялата саудитска стопанска система, планувани от Мохамед бин Салман, се оправдават, когато цената на петрола е 80 $ на барел. Въпросът е дали кралството може да ръководи пазара, като се движи в посоката, която желае, или отново ще изгуби надзор като предходната година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР