Сух режим за вота ще има във Варна. Без продажба

...
Сух режим за вота ще има във Варна. Без продажба
Коментари Харесай

Сух режим сковава части от България заради вота

Сух режим за вота ще има във Варна. Без продажба на алкохол в изборния ден ще бъде и Смолян и общините в кюстендилско, само че без самия регионален град.

За сметка на това в София и Велико Търново възбрана няма да има и ще може да се купуват спиртни питиета на воля, като се изключи регионите към изборните секции. Това сподели инспекция, направена от в. „ Монитор “, по отношение на възбраните за продажба на алкохол по време на изборите на 27 октомври в огромните регионални градове.

В столицата няма да има ограничаване за продажбата на спиртни питиета както в деня на размисъл, по този начин и за самия ден на избор, като това ще важи и при възможен втори тур седмица по-късно, излиза наяве от заповед на изпълняващ длъжността кмет на София Ирина Савина.

Това обаче няма да важи за самите секции и пространството към тях, където изцяло е неразрешена и използването на алкохол.

Подобно е ситуацията и във Велико Търново . От 5-6 години в търновска област нито един общински кмет не издава възбрана за продажба на алкохол. Според множеството градоначалници в това нямало никакъв смисъл, защото хората си имали задоволително алкохол по домовете и при съществуването на предпочитание умерено можели да се напият у дома и да излязат да вършат пакости на улицата.

Остава годна само заповедта за възбраната на пропагандата в деня преди изборите и в самия ден на изборите, както и тази за лепене на предизборни плакати и материали тук-там, отвън позволените.

В Смолян на собствен ред, с изключение на ограничаването за алкохола, ще затворят цяла улица за предаването на протоколите и бюлетините от секциите в ОИК след 20 часа, когато завършва изборният ден, като уличното платно ще бъде самобитен паркинг за колите, с които се транспортират изборните бумаги.

На другият полюс са във Варна . В морската столица няма да може да се продават спиртни питиета както в магазини, заведения, само че и други публични места. Изключение се прави единствено за проведените тържества като сватби, кръщенета и други. Забранява се обаче провеждането на всеобщи прояви, при които съществуват предпоставки за нарушение на публичния ред или сигурността на придвижването в самия ден на вота.

Масово общините на територията на област Кюстендил постановат изсъхнал режим за идните локални избори. В Дупница да вземем за пример изрично не разрешават използването на алкохол за времето от 20 часа на 26-ти октомври до 8 часа на 28-ми октомври. Както във Варна , по този начин и тук това не се отнася за публични заведения, в които се организират фамилни и обредни ритуали.

„ Категорично ще се постановат наказания за всеки, който дръзне да наруши кметската заповед “, оповестиха още от администрацията.

Подобно е ситуацията и в други по-малки общини в района . На идните избори изключение ще направи самият град Кюстендил , защото там няма възбрана.

„ Такава заповед не е имало от години, хората са съзнателни и никой няма да тръгне да се напива, с цел да реши за кого да гласоподава “, разясняват и поданици на регионалния град.

В останалите регионални градове към момента няма издадени заповеди, като в някои от тях това става в последната седмица преди изборите, каквито са случаите с Пловдив да вземем за пример. Така на предходния евровот в града под тепетата алкохолът бе неразрешен. По сходство на София и Велико Търново пък бургаската община също най-вероятно няма да наложи ограничаване. Същото ще важи и за Русе .

Секциите с над 200 души - с по две тъмни стаички
В секциите с над 200 гласоподаватели ще има втора кабина за гласоподаване, както и задоволителен брой аварийни изборни кутии за секциите с над 500 гласоподаватели. Това плануват методическите инструкции на ЦИК към секциите.

Членовете на секционните изборни комисии ще бъдат задължени да подпишат протокола с изборните резултати. При отвод членовете на тези комисии ще носят административна отговорност. Решенията им ще се вземат с болшинство от две трети от присъстващите с поименно гласоподаване.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР