Суеверията влияят най-силно на тези, които вярват в тях Много

...
Суеверията влияят най-силно на тези, които вярват в тях Много
Коментари Харесай

40-годишнината не се празнува - защо

Суеверията въздействат най-силно на тези, които имат вяра в тях
Много хора и през днешния ден са уверени, че в случай че се отдадат на веселието в този ден, нещо неприятно може да сполети тях или околните им.

Като множеството суеверия и това, че 40-ият рожден ден не би трябвало да се чества, идва от древността и от връзката с националните вярвания. 

Именно заради това продължава да е годен съветът - в случай че нещо ви гложди от вътрешната страна, по-добре се откажете. Суеверията въздействат най-силно на тези, които имат вяра в тях. Така или другояче мотиви за празнуване има задоволително.

Суеверието за 40-ия рожден ден е обвързвано на първо място със смисъла, което редица антични култури влагат в цифрата 40. В Светото писание се споделя, че потопът е траял 40 дни, 40 години Мойсей водил евреите из пустинята.

С 40 са свързани и доста национални вярвания за раждането и гибелта. Бебето не трябвало да бъде показвано пред непознати очи до 40-ия си ден.

40 дни след гибелта се прави помен за покойниците. Вярва се, че тогава гибелта се навърта наоколо и не трябва вниманието да бъде привличано. Светлините от тортата на 40-ия рожден ден могат да я накарат да пристигна на тържеството, считат старите хора. В Русия даже казвали: " Отпразнуваш ли 40, няма да доживееш 50 ". По същата причина има хора, които не честват 9-ия рожден ден на детето си.

В Средна и Източна Азия 40 се счита за съдбовно число или по-скоро 4 (според нумерологията обаче 4+0=4). Според вярванията на тези нации 4 носи злощастие и гибел. В азиатските страни няма четворки в лечебните заведения, цифрата се пропуща и при означаването на адресите.

Запознати с картите таро пък напомнят, че гибелта е обозначена с буквата М, а на буквата мем в еврейската писменост дава отговор цифрата 40. Всички тези поверия са свързани и с естествените биоритми на индивида, гласят по-научните пояснения. На границата на 40-те години настъпват съществени промени в съзнанието и в предишното считали, че с цел да върви безпрепятствено по-нататъшният път, е по-добре човек да не се майтапи със ориста и да не устройва пиршества.

Впрочем напълно скоро бе направено откритието, че развиването на човешкия мозък приключва точно на 40 години, а не още в детството. Според новите данни процесът на образуването на префронталната кора приключва точно в този интервал.

С други думи, човек продължава да се учи до тази възраст, а по-късно употребява наученото през останалата част от живота си. Т.е. на 40 година той към този момент в действителност е пораснал.

Вярванията за 40-ия рожден ден имат връзка и с живота в предишното. Продължителността на живот на предците ни е била много по-кратка от сегашната. След 40-те години тогава са били считани за преклонна възраст. Тялото е започвало да старее, заболяванията зачестявали и организмът към този момент не можел да се оправя с тях. Празнуването на 40-ия рожден ден е било тълкувано като привет към приближаващата напреднала възраст.

Според едно от суеверията от тази възраст нататък ангелът пазител напуща индивида, той остава без висша отбрана и би трябвало самичък да се оправя с всички неблагополучия.

В началото схващането за 40-ия рожден ден се отнасяло единствено за мъжете, а за дамите имало възбрана за празнуване на 53-ия рожден ден. В днешно време обаче доста дами също се отхвърлят от тържеството за 40-годишнината.

Други пък следват направените от древността способи на отбрана или на заобикаляне на каквато и да било сакрална възбрана. Някои означават не 40-ия рожден ден, а деня след него. Други честват изпращането на 39-те години, а не идването на 40-те. За трети е задоволително да са уверени, че стените на дома са леговище и в случай че се чества у дома, и то единствено с най-близките, нищо неприятно не може да се случи.

Разбира се, ужасно доста хора са уверени, че тези суеверия са цялостна нелепост и засягат единствено тези, които им се поддават. Психолози обаче съществено поучават, че в случай че това основава някому терзания, по-добре датата в действителност да бъде отмината. Предполага се, че околните ще проявят схващане.

Не се подаряват огледала и остри предмети

Традициите и поверията, свързани с рождените дни въобще, произлизат още от езическите времена.

Смятало се е, че спазването на избрани правила при празнуването на рождения ден предопределя дали годината ще е добра, или не за рожденика.

Едно от най-важните от тези правила е рожденият ден да не се чества нито по-рано, нито по-късно. Не бива също по този начин да се поздравяват хората авансово. Вярва се, че всяка година на рождения ден на индивида идват ангелите и душите на умрелите родственици, с цел да изслушат пожеланията към рожденика и да ги изпълнят.

Ако се чества в различен ден, те няма да са там и няма да могат да оказват помощ.

Ако рожденият ден се пада в събота, е по-добре да се чества в по-тесен кръг и не доста шумно. Тъй като шестият ден от седмицата е бил отдаден на духовните занимания, считало се, че прекомерното забавление в този ден е несвоевременно.

Много национални вярвания са свързани и с подаръците. Не е признато да се сервират жълти цветя, тъй като те могат да доведат до разлъка. Раздялата е обвързвана и с подаряването на часовник.

Не бива да се дават остри предмети - те водят до кавги и разводи. За да се заобиколи това поверие, индивидът, на който се подарява нож, дава в подмяна монета, все едно го купува.

Някои нации не разрешават да се подаряват перли, тъй като носят горест. Древните гърци са ги наричали сълзите на нимфите.

В никакъв случай не се подарява огледало, тъй като това носи огромни несгоди. Вратовръзката като подарък пък може да се приема единствено от най-близките хора, тъй като обвързва рожденика с индивида, който я е подарил.

Ако пък по време на празненството се счупи паница или чаша, тя би трябвало да се изхвърли, когато и последният посетител е напуснал къщата. Друго поверие гласи, че даже да се полее или изцапа, рожденикът не би трябвало да се преоблича.

От държанието в деня на празника зависи по какъв начин ще премине цялата година. Ако човек е радостен и жизнен, то и идващите месеци ще минат прелестно. Затова би трябвало да се внимава доста в този ден да не пристигна болест, тъй като тогава дните отсега нататък ще бъдат уморителни и неблагополучни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР