Суданци протестират дни наред след свалянето на президента Омар ал

...
Суданци протестират дни наред след свалянето на президента Омар ал
Коментари Харесай

Преврат след преврата - как военните в Судан успокояват протестиращите

Суданци стачкуват дни наред след свалянето на президента Омар ал Башир от въоръжените сили на страната - самият той пристигнал с прелом преди 30 години.

Отстраняването му бе посрещнато задушевно от мнозина в първите часове, само че по-късно военните оповестиха, че преходът към цивилна власт може да продължи до две години. Това провокира нов, безмълвен митинг пред Министерството на защитата, който продължава и в този час.

Военните обаче вършат и отстъпки в опит да успокоят протестиращите, че няма да останат безсрочно на власт, и да понижат напрежението в страната. Някои от тях към този момент са факт, други към момента са единствено обещания. Подобно на Алжир, доста от участниците в тези манифестации считат, че отстъпките не са задоволителни, само че други не са съгласни.

Уволнения

Представители на кабинета на Башир бяха задържани. Самият му някогашен вицепрезидент, повел и преврата - Ауад ибн Ауф - бе освободен като министър на защитата. В началото той бе даже в действителност началник на съвета, само че подаде оставка след 24 часа на фона на всеобщото неодобрение против кандидатурата.

Известният като Салах Гош началник на разузнаването - свързвано с репресии против протестиращи (а и с други жители в последните 3 десетилетия) - също се отдръпна. Той бе значима частица в мрежата от институции и клиентелизъм, изграждана от Башир години наред, с цел да остане на власт.

Дипломати, да вземем за пример посланиците в Съединени американски щати и в Организация на обединените нации, бяха заменени. Нови фигури поемат властта в армията и полицията.

" Изкореняване на режима "

От една страна, решения, вземани по време на митингите против Башир и траялото му три десетилетия ръководство, ще бъдат преразглеждани. Специални комисии ще проверяват партията на Башир и ще търсят способи за битка с корупцията. Управляващият военния съвет назова това " премахване " на досегашния режим.

Отмяна на комендантския час. Военните вкараха комендантски час още в първите минути след преврата. Той обаче бе анулиран след близо 48 часа.

Премахване на цензурата. Не е ясно по какъв начин тази мярка ще бъде изпълнена. Судан бе на 174-о място в миналогодишния показател на " Репортери без граници " за независимост на информацията - най-лошият след Еритрея резултат в Африка.

 Преврат след преврата - по какъв начин военните в Судан успокояват протестиращите
© Reuters

Диалог с опозицията

" Няма да назначаваме министър председател. Те (опозицията) ще изберат, " сподели представителят на армията генерал-майор Шамс Аддин Шанто в телевизионно послание.

Когато бъде образувано цивилно преходно държавно управление, то няма да включва никого от партията на Башир, само че тя ще има право да предлага претенденти за идващите избори.

Уважение към съпротивата

Демонстрантите дадоха обещание, че ще останат на улицата, в случай че цивилното ръководство не стартира незабавно. Преходният боен съвет, ръководещ след свалянето на Башир от власт, увери, че няма да разпръсне митинга в Хартум, само че въпреки всичко прикани стачкуващите да се завърнат към естествения си живот. " Червената линия " е използването на оръжия.

Достатъчно ли е това

За Би Би Си участници в днешния митинг споделят, че той ще продължи, до момента в който цялата " дълбока страна " не бъде отстранена. Това включва както представители на управлявалата 30 години партия, по този начин и на службите за сигурност и въоръжените сили, които бяха мощен състезател в годините на Башир.

Асоциацията на суданските профсъюзи, ръководеща митингите, заяви, че на фона на апели за " независимост " и " гражданска война " от множеството пред министерството военните са се отказали да гонят протестиращите, сключили ръце в символ на увереност.

От друга страна, някои протестиращи, интервюирани от катарската телевизия " Ал Джазира ", показват внимателен оптимизъм след отстъпките, оповестени в края на седмицата от ръководителя на военния съвет Абдел Фатах Абдеррахман ал Бурхан, и считат, че цивилните и военните могат и би трябвало да работят дружно - не може всички неточности в системата да се поправят за 30 години.

 Преврат след преврата - по какъв начин военните в Судан успокояват протестиращите
© Reuters

Военните и представители на протестиращите договарят от събота. Един от предлаганите разновидности включва основаването на четиригодишно цивилно държавно управление под закрилата на въоръжените сили. Армията приема концепцията " консенсусен самостоятелен претендент " да оглави сходен кабинет.

Според анализатора от Африканския център за стратегически проучвания Джоузеф Зийгъл, представен от " Ал Джазира ", " армията схваща, че ще е изправена пред голяма опозиция, в случай че опита да се задържи на власт " и " това мощно би затруднило (военните) да ръководят ". Същевременно за промените, нужни за справяне с икономическата рецесия в страната, трябват техническа експертиза и поддръжка от интернационалните финансови институции, които надали биха се съгласили да оказват помощ, в случай че няма цивилно държавно управление на власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР