Суданското продемократично движение и армията обявиха късно снощи съставянето на

...
Суданското продемократично движение и армията обявиха късно снощи съставянето на
Коментари Харесай

В Судан се разбраха за управляващ орган и демократичен вот

Суданското продемократично придвижване и армията оповестиха късно нощес съставянето на 11-членен взаимен орган, който ще ръководи страната по време на тригодишния временен интервал към цивилно ръководство след отстраняването от власт на дългогодишния президент Омар ал Башир, предадоха осведомителните организации.

В 11-членния Суверенен съвет влизат шестима цивилни и петима офицери от Временния боен съвет. Те ще положат клетва през днешния ден, а министър председателят се чака да се закълне по-късно денем, съобщи ДПА, като се базира на държавната организация Суна.

Говорител на Временния боен съвет разгласи имената на членовете на Суверенния съвет късно нощес. През първите 21 месеца ръководещият орган ще бъде управителен от ръководителя на Временния боен съвет генерал-лейтенант Абдел Фатах Абделрахман Бурхан, който стана водач на Судан след свалянето от власт на Омар ал Башир през април.

Цивилно лице ще поеме ръководството през оставащите 18 месеца до 2022 година, когато следва да се произведат демократични избори.

Сред петимата членове на ръководещия орган от продемократичното придвижване има една жена и един публицист, отбелязва АП. И двете страни са се съгласили арбитър, който е християнин копт, да стане 11-ия член на Суверенния съвет.

Лидерите на митингите са номинирали известния икономист Абдала Хамдок за министър-председател в преходния интервал, само че номинацията му би трябвало да бъде доказана от Суверенния съвет. Армията ще номинира министрите на защитата и на вътрешните работи, според съглашението. Сделката дава на продемократичното придвижване две трети от местата в суданския Законодателен съвет и правото да избере министър-председателя.

Масови демонстрации се организират в Судан от няколко месеца. Протестите доведоха до свалянето от власт на Омар ал Башир, който ръководи северноафриканската страна с стоманен пестник в продължение на три десетилетия. Протестите продължиха с апели за цивилно ръководство на фона на промяната на ал Башир от Временен боен съвет, напомня ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР