Суданската паравоенна групировка Сили за бърза подкрепа (RSF) обяви, че

...
Суданската паравоенна групировка Сили за бърза подкрепа (RSF) обяви, че
Коментари Харесай

Военни действия в Судан: Паравоенните твърдят, че са завзели президентския дворец

Суданската паравоенна формация Сили за бърза поддръжка (RSF) разгласи, че е поела контрола над президентския замък в столицата, откакто напрежението сред силите и армията прерасна в принуждение. Атаките в Хартум започнаха през нощта. Съобщава се за тежки боеве към резиденцията на властта и щаба на армията, предава CNN.

В изказване паравоенната формация твърди още, че към този момент управлява летищата в Хартум, Маруа и ал-Абиад. Излитащите и кацащите полети от столицата са прекратени. Властта и групировката имат разнообразни версии кой първи е почнал офанзива.

Командването на въоръжените сили на Судан съобщи в изказване, че се бори с RSF в Хартум, обвинявайки групата в „ изменнически скрит план “ против страната.

След прелом през октомври 2021 година генерали ръководят страната посредством Суверенен съвет. Неговият вицепрезидент военачалник Махомед Хамдан Даогало командва паравоенните, а армията се управлява от президента на Суверенния съвет - военачалник Абдел Фатах ал-Бурхан. Превратът постави завършек на интервал от повече от 2 години, когато военни и цивилни водачи си поделяха властта. Тази договорка пристигна, откакто дългогодишният властнически президент на Судан Омар ал Башир беше свален. Оттогава до момента от време на време има продемократични митинги.

Посланикът на Съединени американски щати в Судан сподели, че е в сигурност на фона на конфликтите в столицата. „ Пристигнах късно нощес в Хартум и се разсъниха от надълбоко притеснителните звуци на пукотевица и пердах “, сподели дипломат Джон Годфри в туит.

Междувременно държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели, че обстановката в Хартум е „ нежна “, когато беше помолен от кореспондент да разяснява по време на конференция във Виетнам.

„ Основните партии в Хартум преди няколко седмици реализираха доста значимо рамково съглашение за това по какъв начин да продължат с прехода към гражданско държавно управление. И има действителен прогрес в опитите да се придвижи това напред “, сподели Блинкен в събота.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР