Судан, чийто президент Омар ал Башир бе свален от армията

...
Судан, чийто президент Омар ал Башир бе свален от армията
Коментари Харесай

Судан - една държава, разкъсвана от конфликти

Судан, чийто президент Омар ал Башир бе свален от армията след четири месеца на антиправителствени митинги, е една страна, разкъсвана от спорове от десетилетия.

Между Близкия изток и " Черна Африка "

Разположен сред Субсахарска Африка и Близкия изток, Судан граничи със седем страни - Южен Судан, Централноафриканската република, Чад, Либия, Египет, Еритрея и Етиопия - и има изход на Червено море.

Преди отделянето на Южен Судан през 2011 година това бе най-голямата африканска страна. Площта й към този момент е близо 1.88 милиона квадратни километра, като част от тази територия е пустинна.

Мнозинството от 40.5 милиона поданици (по данни на Световната банка от 2017 г.) на Судан са мюсюлмани, като за популацията е особено мощно етническо многообразие. Официалният език е арабският, а шериатът (ислямското право) е в действие от 1983 година

Неправителствени организации и правозащитници подлагат на критика съществуващата в Судан процедура на насилствени бракове, по-специално на малолетни.

30 години на власт

През 1989 година Омар ал Башир пристигна на власт в тази страна, ръководена в миналото взаимно от Англия и Египет и оповестила самостоятелност през 1956 година след боен прелом, получил поддръжката на ислямистите. Печели президентските избори през 2010 и 2015 година, бойкотирани от опозицията.

През 2013 година, по време на невиждани демонстрации против покачването на цените на горивата с повече от 60 %, починаха десетки хора.

В началото на предходната година митингите против повишаването на питателните артикули бързо бяха прекратени, само че единствено с цел да стартират още веднъж през декември след тройното увеличение на цената на хляба. След четири месеца на демонстрации Омар ал Башир бе свален от власт от армията.

Граждански войни и протести

След първата революция (1955-1972 г.), във втория спор сред Севера и Юга починаха два милиона души сред 1983 и 2005 година

През 2005 година спокойно съглашение даде на Юга автономност до произвеждането на референдум през 2011 година, след който Южен Судан разгласи на 9 юли същата година своята самостоятелност.

През пролетта на 2012 година връзките сред Севера и Юга се утежниха в богатите на нефт гранични региони и се стигна до сражения сред двете армии.

От 2003 година западният судански район Дарфур - огромен, колкото Франция - е сцена на спор сред суданските сили и бунтовници от етнически малцинства, които се усещат маргинализирани. В този спор починаха повече от 300 000 души, а 2,5 милиона бяха разселени, съгласно Организация на обединените нации.

Международният углавен съд издаде заповеди за арест на Башир за осъществени военни закононарушения, закононарушения против човечеството и геноцид в Дарфур.

Инфлация и дефицит на артикули

През 2011 година отцепването на Южен Судан нанесе сериозен удар на стопанската система на Судан, лишавайки го от три четвърти от неговите петролни залежи и от по-голямата част от петролните му приходи.

Судан бе обиден също по този начин от 20-годишното американско икономическо ембарго поради хипотетични нарушавания на човешките права и връзки с тероризма. Ембаргото бе анулирано през 2017 година, само че Суданпродължава да е в черния лист на Съединени американски щати на страните, поддържащи тероризма, и в следствие е избягван от задграничните вложители.

В Судан има инфлация от близо 70 % и сериозна парична рецесия. В доста градове има дефицит на самун и горива.

Земеделието и отглеждането на животни съставляват сред 35 и 40 % от брутния вътрешен артикул на Судан, по данни на Световната банка. В страната има доста противозаконни мини за рандеман на злато.

Судан е една от най-бедните страни в света, като се подрежда на 167-о място от общо 189 в класацията на Програмата на Организация на обединените нации за развиване (доклад от 2018 г.).

Неизследвани археологически съкровища

Древните цивилизации в Судан са построили повече пирамиди от тези в Египет, само че множеството от тях към момента остават неразучени.

Археологическият обект на остров Мерое (на 220 км северно от Хартум), включен от ЮНЕСКО в листата на международното културно завещание на човечеството, бе тематика на галерия в Лувъра през 2010 година Тази цивилизация (трети век преди Христа - четвърти век след Христа) е заела културните си характерности от Египет на фараоните, от Гърция и Рим, прибавяйки и африканска еднаквост. Писмеността й остава неразчетена. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР