Subway се продаде на частна инвестиционна компания

...
Subway се продаде на частната инвестиционна компания Roark Capital, слагайки
Коментари Харесай

Subway се продаде на частната инвестиционна компания Roark Capital, слагайки край на шестмесечно търсене на купувач. Това слага край на почти шест десетилетия на веригата за сандвичи като семеен бизнес.

В изявление Subway каза, че транзакцията е „основен крайъгълен камък в многогодишното пътуване на Subway за трансформация, комбинирайки глобалното присъствие и силата на марката на Subway с дълбокия опит на Roark в бизнес моделите за ресторанти и франчайзинг“.

Roark държи инвестиции в редица големи вериги ресторанти, включително Arby’s, Auntie Anne’s, Buffalo Wild Wings, Carvel и Sonic, наред с други.

„Тази транзакция отразява дългосрочния потенциал за растеж на Subway и значителната стойност на нашата марка и нашите франчайзополучатели по целия свят“, каза изпълнителният директор на Subway Джон Чидси в изявление. „Subway има светло бъдеще с Roark и ние сме поели ангажимент да продължим да се фокусираме върху печелившия подход за нашите франчайзополучатели, нашите гости и нашите служители.“

Условията на сделката не бяха оповестени. Въпреки това Wall Street Journal съобщи, че покупната цена е била „около 9,6 милиарда долара“, което би било малко под исканата от веригата цена от 10 милиарда долара. Приключването на сделката е „предмет на регулаторни одобрения и обичайни условия за приключване“, каза Subway.

Subway се обяви за продажба през февруари.

Сделката на Roark е едно от най-големите придобивания в историята на бързото хранене, което е малко под покупката на Dunkin’ от Inspire Brands за 11,3 милиарда долара през октомври 2020 г. Roark е инвеститор в Inspire, която също притежава конкурента на Subway Jimmy John’s.

Subway се преобърна през последните години с обновено меню, включващо прясно нарязано месо, реновирани магазини и по-голям акцент върху международния растеж. През юли компанията обяви своето 10-то поредно тримесечие на положителни продажби в магазини, отворени поне една година, включително увеличение от 9,5% в своите местоположения в Северна Америка (не разкри конкретни числа).

Въпреки обрата в продажбите, броят на магазините на Subway в САЩ е намалял до 20 576 миналата година според Technomic. Това е рязък спад от пика му през 2015 г., когато имаше 27 219 местоположения.

От 5 юли ресторантите за бързо хранене Subway ще започнат да нарязват прясно месото си на парчета, , Ню Йорк, 5 юли 2023 г. Subway ще нарязва месото няколко пъти по-скоро за всяка отделна поръчка. От 5 юли ресторантите за бързо хранене Subway ще започнат да нарязват прясно своите деликатеси, NY, 5 юли 2023 г. Subway ще нарязва месото няколко пъти, а за всяка отделна поръчка. Антъни Бехар/Sipa USA/AP

Друг проблем за Roark: Годишните продажби в ресторантите на Subway в САЩ все още са много по-ниски в сравнение с конкурентите му в производството на сандвичи. Данните от QSR Magazine разкриват, че трите му основни конкурента (Jersey Mike’s, Firehouse Subs и Jimmy John’s) печелят около $1 милион на единица, като средната локация на Subway печели по-малко от $500 000.

Приходите в САЩ обаче се възстановиха през последните години до 9,8 милиарда долара през 2022 г., което е с 4% повече в сравнение с предходната година, но доста по-далеч от пика си през 2015 г., когато натрупа 11,5 милиарда долара.

По-рано този месец Subway обяви, че Тревър Хейнс, президент за операциите на Subway в Северна Америка, напуска, след като е работил в компанията 18 години. Той ще бъде заменен от Дъглас Фрай следващия месец, който е настоящият ръководител на операциите на Subway в Канада.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР