[Subway] Американската централа на Subway намали от 8% на 4%

...
[Subway] Американската централа на Subway намали от 8% на 4%
Коментари Харесай

Subway намали наполовина лицензионните такси за франчайз права в България

[Subway] Американската централа на Subway понижи от 8% на 4% от оборота роялти таксите на българските получатели на франчайз права. Компанията за бързо хранене, която влезе в страната през 2008 година, има 40 ресторанта. Петнадесет от тях са благосъстоятелност на Иван Тодоров, изпълнителен шеф за България.

Затворено за клиенти

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " В момента всички заведения за хранене са затворени за клиенти. Извършваме доставки единствено през няколко, едвам покрием София, Варна и Пловдив напълно. В един обект има по трима-четирима заети, а всички други са в заплатен или неплатен отпуск ", заключи за " Капитал " Иван Тодоров.

От компанията оповестиха, че са въвели още по-строги ограничения за хигиена в заведенията. " Докато вратите на заведенията за хранене бяха към момента отворени, незабавно отстранихме от интериора предмети, като сламки или похлупак за чаша за топли питиета, които клиентите ни досега можеха свободно да вземат сами. Нашите чиновници мият ръцете си с антибактериален сапун няколко пъти в границите на един час, а храната подготвят постоянно с ръкавици за еднократна приложимост. Освен това постоянно направляваме здравословното положение на чиновниците ни. Целта е доставка на продуктите ни на адрес по най-безопасния метод ", изясни Иван Тодоров.

Той акцентира, че разпоредбите за миене на ръцете постоянно са били обширно застъпена тематика в оперативното управление на компанията. " По предписание оперативните консултанти на Subway оказват помощ на чиновниците да усвоят техниката за вярно миене на ръце, като ги поучават за точното времетраене на този развой - задоволително е да вземем за пример да се изпее мислено песента за " рожден ден " с познатата ни интернационална мелодия. Имаме настоящо преимущество и с антибактериалния сертифициран сапун, който използваме от години, и след който се прави стерилизация на ръцете със специфичен за задачата гел или различен тип средство ", изброява Иван Тодоров.

Иван Тодоров

Ефектът от рецесията

Тодоров не се ангажира с съответни финансови измерения на загубите, които компанията търпи след въвеждане на изключителното състояние.

" Обороти просто няма, не мога да посоча % на спад, тъй като той ще се приближава до 100-те. Доставките оказват помощ до някаква степен, само че никога не могат да компенсират, макар че са се нараснали двойно и тройно по отношение на преди ", разяснява за " Капитал " изпълнителният шеф. И прецизира, че всички артикули за заведенията за хранене са импорт като се изключи зеленчуците, само че към този момент веригата няма проблеми с доставките.

" Секторът мина през доста комплицирани интервали на непрекъснато увеличаващи се разноски за първични материали и липса на задоволително чиновници. Сега световният пазар е сполетян от рецесия, която никой не можеше даже да си показа. Никой няма проект Б сега, тъй като никой не знае до каква степен ще стигне всичко това и е мъчно да се вършат каквито и да било проекти. Ще би трябвало да се приспособяваме в придвижване. Всичко зависи от това какъв брой бързо страните ще съумеят да слагат пандемията на ковид COVID-19 под надзор ", заключи Иван Тодоров. Тодор е притежател и на компанията за киберсигурност ТАД Груп, като той и двама негови чиновници бяха упрекнати в приключването на данните на 4.6 млн. българи от системата на Национална агенция за приходите. След повече от 6 месеца в ареста, съдът го пусна под гаранция. Компанията майка TAD Group заведе и ответно дело против България.

Развит пазар

От 1 май 2017 година България мина в категорията на " развъртян пазар " съгласно изискванията на Subway. Това докара до смяна в първичната франчайз такса, която се усили от 7500 на 10 000 евро. Освен лицензионна такса (сега става 4% от оборота), получателите на права заплащат и 4.5% за фонд " Реклама " (FAF). Общият размер на инвестицията за един обект е сред 100 хиляди и 140 хиляди евро според от размера и положението на наетото помещение, за което няма условие да бъде лично. Остава и условието местоположението за ресторант да получи утвърждение от централата на Subway, а получателят на франчайз правата е задължен да оперира ресторанта в сходство със стандартите на веригата, като прецизно съблюдава всички процедури и правила.

Веригата заведения за хранене Subway има заведения допълнително от 100 страни от света, където се подготвят над 7 милиона сандвича всеки ден. Компанията си сътрудничи с към 21 хиляди франчайз сътрудници по целия свят. В Европа Subway разполага с повече от 5500 ресторанта в 35 страни.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР