Субсидията (на партиите) може да води до задушаване. Това заяви

...
Субсидията (на партиите) може да води до задушаване. Това заяви
Коментари Харесай

Борисов към Радев: Партийната субсидия може да води до задушаване

Субсидията (на партиите) може да води до задушаване. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов пред публицисти в Шабла, помолен да разяснява думите на президента Румен Радев, че намаляването на дотациите задушава опозиционните партии преди изборите.

Местния избор е чак октомври, сподели Борисов. Две години можеше да приказва президентът против Слави Трифонов (който изиска референдум за понижаване на дотацията до 1 лев за получен глас - б.р.). Не съм го чул да се обади, сподели Борисов за Радев.

Борисов съобщи, че президентът Румен Радев му е честитил рождения ден тази заран и се пошегувал, че в случай че е отишъл на учението край Шабла, са щели да одобряват като фойерверки изстрелването на противовъздушните ракети по време на образователните маневри.

Премиерът бе част от формалните посетители на учението " Шабла 2019 ".

Припомняме, през вчерашния ден на първо четене в Народното събрание бе признато, че партийната дотация става 1 лев на получен глас. Промените в Закона за държавния бюджет за актуалната година бяха подкрепени от 117 депутати от 207, като гласовете " за " пристигнаха от ГЕРБ, " Обединени патриоти " и " Воля ".

Промените бяха импортирани по предложение на премиера Борисов, откакто се разбра, че вместо по 11 лв., партиите получават по 13,23 лева на получен глас.

Информацията за нарушаванията е подадена на 20 май 2019 година, в предаването " Шоуто на Слави " по bTV.

Партийната дотация е трябвало да бъде 32 128 844 лева, само че вместо това в бюджета е планувана и действително изплатена дотация от 38 684 384 лева Това е с 6 519 540 лева повече, осведомят от екипа шоуто.

По този метод партийната дотация за получен глас вместо избраните в бюджета 11 лева е станал 13,23 лева на глас.

Според Закона за политическите партии, държавна дотация се отпуска годишно от централния бюджет на политическите партии и обединения, които са регистрирани в ЦИК за присъединяване в избори. Условието е да са взели участие в последните парламентарни избори и да имат определени народни представители.

След като информацията бе оповестена, по нея се сезира и основният прокурор Сотир Цацаров.

Към момента няма осъдени за отпуснатите допълнително средства от бюджета, а партиите ще връщат надвзетите пари. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР