Субсидия от 1 лв. е като без субсидия, така че

...
Субсидия от 1 лв. е като без субсидия, така че
Коментари Харесай

ДПС: При партийна субсидия 1 лев да паднат ограниченията за финансиране от фирми

Субсидия от 1 лева е като без дотация, тъй че ние ще предложим да паднат рестриктивните мерки за финансиране от физически и юридически лица. 

Така народният представител от Движение за права и свободи Йордан Цонев удостовери позицията на партията след провелата се сред Движението и Българска социалистическа партия среща, на която двете обединения разискаха предлагането на ръководещите партийните дотации да бъдат понижени от 11 лева на 1 лева за автентичен глас. Българска социалистическа партия инициира такива полемики и с ГЕРБ, и с " Обединени патриоти ", но от ръководещите обединения отхвърлиха да се явят на тях. 

На днешната среща от страна на Движението участваха народните представители Йордан Цонев, Велислава Кръстева и Халил Летифов, а от социалистите се явиха зам.-председателите на тяхната парламентарна група Георги Свиленски и Драгомир Стойнев, секретарят Филип Попов и националният представител проф. Румен Гечев. 

Предложението за понижение на дотацията на 1 лева посредством актуализация на бюджета пристигна от премиера Борисов след разкритията на " Шоуто на Слави " за надвзети държавни дотации от страна на шест партии. Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи се оповестиха срещу предлагането и обявиха, че партиите би трябвало да получават публично финансиране. 

На срещата през днешния ден депутатите обмениха информация за предложенията, които ще създадат сред първо и второ четене на законопроекта за актуализиране на бюджета. От Българска социалистическа партия до момента единствено са коментирали, че са за понижаване на дотациите, само че на следващия ден ще стане ясно с какъв брой тъкмо. От Движение за права и свободи настояват, че намаляването им дори до 5 лева за глас не устройва никого, с изключение на двете огромни партии, които печелят по над милион гласове всяка. Депутатът от Движение за права и свободи Йордан Цонев повтори позицията си, че сходно понижаване на дотацията би сложило партиите според от бизнеса. 

" По тази причина позицията на Движение за права и свободи си остава неизменима - или остава общественото финансиране в задоволителна степен партиите да водят естествен политически живот, или тогава се минава към финансиране по другия метод - през физически и юридически лица. Доколкото индикациите в днешния ден са, че ръководещите партии ще одобряват предлагането на ГЕРБ за 1 лева, нашето предложение ще бъде да отпаднат рестриктивните мерки за финансиране на юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица - при бистрота, при отчетност и при непоколебим надзор ", добави той. 

Депутатът от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев също удостовери, че двете партии ще защитят европейския модел на финансиране, но всичко зависело от ръководещите. Според него управляващите целят законопроектът да бъде утвърден преди 1 юли, тъй че да спре финансирането на опозицията за локалните избори, а към края на годината ще  " размислят " и ще върнат дотацията на предните ѝ равнища. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР