Студентският съвет на Университета по хранителни технологии в Пловдив излезе

...
Студентският съвет на Университета по хранителни технологии в Пловдив излезе
Коментари Харесай

Студентският съвет на УХТ-Пловдив с позиция за скандала с изгонения от ректора депутат

Студентският съвет на Университета по хранителни технологии в Пловдив излезе с публична позиция по отношение на абсурда с изгонения от Ректора на университета проф. Пламен Моллов народен представител от " Продължаваме промяната " Константин Бачийски , който е бил поканен от студентската общественост на обществена лекция. Проф. Моллов оправда изгонването на народния представител за " политическа пропаганда " , само че от Студентски съвет опровергават да е имало такова нещо, а партийната му принадлежност, съгласно тях, няма никаква връзка с поканата, защото той е поканен да приказва като специалист.

Ето и цялата позиция:


" Във връзка с погрешна информация, публикувана обществено от ректора на Университета по хранителни технологии проф. Пламен Моллов за самодейност на нашия Студентски съвет, считаме за значимо да осветлим истината по случая.Водени от интереса на студентите към значимите тематики от публичен живот, предизвикваме поредност от срещи с публични персони, представящи настоящи тематики от тяхната подготвеност. В тази връзка Председателят на Студентския съвет при Университета по хранителни технологии, Пламен Петров предложения господин Константин Бачийски, на среща по тематики „ Форми на антикорупция “ и„ Предприемачество “, декларират представителите на студентската общественост в университета.

" На срещата не беше поканен единствено господин Константин Бачийски, а също по този начин госпожа Яна Вангелова –член на съвета на настоятелите в УХТ –Пловдив и представители на неправителствени организации. Важно е да се посочи, че господин Бачийски не беше определен от нас поради партийната му принадлежност, а поради опита и триумфите му в битката с корупцията, като депутат и деен член на Антикорупционната комисия в 47-ото Народно заседание. С неговата работа се свързват знакови триумфи в битката с корупцията в Българската организация за сигурност на храните и на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. А това са институции, където за в бъдеще биха могли да се осъществили студенти от нашия университет. Опасяваме се, че точно гореизброените триумфи в битката с корупцията на господин Бачийски са повода за неточните внушения, които проф. Моллов прави в общественото си изказване, тъй като името на проф.Моллов беше забъркано в абсурда по предоставяне на рушвет на чиновник на БАБХ по отношение на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево ", гласи още позицията.

" Изрично подчертаваме, че господин Бачийски изрично не е „ нахлул “ в университета, нито е правил политическа агитация от какъвто и да е темперамент. Искахме той да показа с нас скъпия си опит, добит от действителни дейности в битката с корупцията. Опит, който не може да бъде открит в учебниците и може да бъде потребен на всеки младеж, поискал да се развива и живее в България.Срещата, която Студентският съвет има цялостното право и независимост да провежда за своите сътрудници, беше жестоко прекратена от нахлуването на проф. Моллов, може би мощно обезпокоен от това, което студенти биха чули за него. Той опита да изгони поканените посетители и да накара студентите да изоставен залата. Жалко е, че проф. Моллов постанова цензура, единствено тъй като нещо не му харесва.С дейностите си по време на срещата и с изказването си до през днешния ден точно ректорът проф. Моллов, се пробва да политизира тематиката и да я употребява в собствен персонален интерес. Вероятно в опит да измести фокуса от действителния проблем –съмнения за неговото персонално присъединяване в редица корупционни кавги, като този с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и други предходни, да вземем за пример с компания " Аладин ", чийто притежател твърди, че е бил изнудван,за да няма проблеми с БАБХ.По това време шеф на БАБХ е точно проф. Моллов, само че незабавно след абсурда е освободен от длъжността си ", изясняват от Студентския съвет.

" За страдание това е следващият опит на ректора проф.Моллов да заглуши гласа на студентите в Университета по хранителни технологии. Сега на прицел сме ние, Студентският съвет, тъй като не си мълчим и разкриваме случаи на злоупотреби.Вместо да търси способи да ни сплоти към познания и дела, проф. Моллов пробва да спре активността на Студентския съвет, като към този момент в профил ръководителя му Пламен Петров. В същото време стартира опити за съставяне на паралелни студентски организации, които да следват неговите инструкции и насоки. Ние обаче няма да се предадем и ще търсим всеки един легален метод да му се противопоставяме, тъй като имаме вяра, че това е нашата задача –да пазиме правата на студентите и да се противопоставяме против безобразията и корупцията, когато открием такива. Призоваваме Ви да дадете публичност на този случай, освен поради съответната тематика, а поради потребността просветителната система в България да бъде същински потребна за учениците и студентите. Ние желаеме благоприятни условия да трупаме познания от опит и посредством експертиза, с изключение на от теоретичната рамка. Това ще ни помогне да мислим сериозно, да сме функционално потребни на обществото и да участваме интензивно в процеса на възстановяване на живота в България. А може би избрани хора в страната не желаят това да се случи?!?Бихме желали да осведомяваме обществеността, че това не е първи конфликт на Студентския съвет с проф.Моллов и спорът с неговото управлението (прераснал към този момент във война против студентите и докторантите) датира още от 2021 година Студентски съвет се обърна към Министъра на образованието и науката с молба за решение на разногласието, както и със сигнали за възможни нарушавания в УХТ. На уеб страницата на МОН бяха оповестени резултати от осъществена инспекция и констатации за нарушавания в университета ", изясняват още от Студентски съвет.

" Едновременно с това, с изключение на към МОН се обърнахме към разнообразни институции със сигнали за възможни нарушавания и нередности в УХТ, които касаят директно студентите –студентски общежития, спортна зала и други Описаните дейности доведоха до непрестанно увеличение на напрежението сред управлението на УХТ и Студентски съвет. То ескалира и докара до отстраняването на Председателя на Студентски съвет Пламен Петров след изложение на неговата позицията по медиите. Мотива за отстраняването му е „ уронване на престижа и положителното име на УХТ “ взето с голословно решение на Академичния съвет.Ние не знаем дали има различен актуален български ВУЗ, в който Академичният съвет да е отстранил студент за това, че е изразил позиции. Протоколът от този Академичен съвет (публикуван на уеб страницата на УХТ) ни връща към моменти от тоталитарното минало през 80-те, които сме гледали единствено в остарели български филми от времената преди да се родим. В същия дух на 80-те е и последната обява в уеб страницата от „ възмутени студенти “, съгласни с общественото линчуване на техен сътрудник ", гласи още позицията.

" Ние бихме желали да кажем на проф. Моллов, че не „ държанието на Председателя на Студентски съвет Пламен Петров е невиждано “, невиждана е войната на един ректор с неговите студенти ", обръщат се към ректора студентите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР