Студентският съвет на Университета по хранителни технологии уличи ректора на

...
Студентският съвет на Университета по хранителни технологии уличи ректора на
Коментари Харесай

Война зад стените на университета: Ректорът е цензор - студенти отвръщат на Пламен Моллов


Студентският съвет на Университета по хранителни технологии уличи ректора на образователното заведение проф. Пламен Моллов в неистина около абсурда с

Историята на обтегнатите връзки сред Моллов и Студентския съвет обаче се оказва много по-стара, а казусът с народния представител е единствено следващият епизод.

Актуалното писмо на организацията до медиите пристигна в отговор, откакто ректорът твърдеше при започване на седмицата, че Константин Бачийски провеждал " политическа агитация " пред студентите и че не е бил законно поканен. Изненадващо професорът самичък разкри, че депутатът, който е трябвало да приказва на тематика " битка с корупцията ", е дал за образец случая с " частната граница на " Капитан Андреево ". Моллов счита това за пропаганда и за неприемливо и сезира освен Народното събрание и просветителното министерство, само че и Министерство на вътрешните работи и прокуратурата в Пловдив.

Самият той бе - след изминал в медиите запис - и махленски в опит да даде рушвет на някогашния към този момент ръководител на Българската организация по храните Христо Даскалов - с цел да може последният да остави на мира частната компания, която осъщестява фитосанитален надзор вместо страната в продължение на десетилетие. Последваха инспекции против Моллов, казусът му коства учредителското място в партията на Стефан Янев - " Български напредък ", само че в последна сметка прокуратурата приключи случая " заради липса на доказателства ".

От Студентския съвет се пазят, че те са повикали Бачийски да приказва за битката с корупцията и твърдят той не е " нахлувал ", нито е пропагандирал политически. Председателят Петър Петров поканил депутата не поради политическата му принадлежност, а поради работата му в отрасловата комисия на 47-ото Народно заседание и опита му, написа в позицията. " С неговата работа се свързват знакови триумфи в битката с корупцията в Българската организация за сигурност на храните и на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. А това са институции, където в бъдеще биха могли да се осъществили студенти от нашия университет ", пишат от Студентския съвет.

Оттам считат, че не нещо друго, а тематиките на диалог са предизвикали ректора: " Срещата, която Студентският съвет има цялостното право и независимост да провежда за своите сътрудници, беше жестоко прекратена от нахлуването проф. Моллов, може би мощно обезпокоен от това, което студенти биха чули за него. Той опита да изгони поканените посетители и да накара студентите да изоставен залата ".

Цензор ли е Пламен Моллов?

Студентският съвет упреква ректора на УХТ в " налагане на цензура ". Още при започване на седмицата се подразбра, че ръководителят на съвета - студентът Петър Петров, е отхвърлен от университета с решение на Академичния съвет. Оказва се, че това се е случило след публикация във в., отдадена на метода на ръководство на университета от Пламен Моллов. Материалът се базира на сигнали, подавани от студентите и от самия Петров за нарушавания на управлението на образователното заведение, включващи и назначения, и публични поръчки, и нарушена връзка. От протокола от съвещанието на Академичния съвет се схваща, че студентът е с отнети права за 1 година с претекст " уронване на престижа " на УХТ.

" За страдание, това е следващият опит на ректора проф. Моллов да заглуши гласа на студентите в Университета по хранителни технологии. Сега на прицел сме ние, Студентският съвет, тъй като не си мълчим и разкриваме случаи на злоупотреби ", се споделя в позицията. " Вместо да търси способи да ни сплоти към познания и дела, проф. Моллов пробва да спре активността на Студентския съвет, като към този момент в профил ръководителя му Пламен Петров. В същото време стартира опити за съставяне на паралелни студентски организации, които да следват неговите инструкции и насоки ", се твърди в изпратеното до медиите известие.

Студентският съвет връща лентата във времето още по-назад - спорът с проф. Моллов съгласно тях стартира още през 2021 година, когато след сигнали се стига до инспекции от разнообразни институции в Университета, като кулминационната точка е излизането на част от обвиняванията против управлението в медиите.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР