Студентски протести се провеждат в Атина и Солун днес. За

...
Студентски протести се провеждат в Атина и Солун днес. За
Коментари Харесай

Студентски протести в Гърция

Студентски митинги се организират в Атина и Солун през днешния ден. За момента протестните шествия минават умерено, без конфликти с полицията, написа БНР.

Студенти, възпитаници от гимназиите и родители стачкуват против новосформираната университетска полиция. В продължение на десетилетия служители на реда рядко се допускаха в университетските кампуси в Гърция без категорично позволение от ректора и утвърждението на правосъдните управляващи, даже в незабавни случаи.

Но през септември тази година държавното управление стартира опити да бъдат разполагани чиновници на реда в няколко университета с претекста да ограничи закононарушенията в кампусите. Мярката срещна гневни митинги и провокира обвинявания в авторитаризъм, в ограничение на академичната независимост.

Сред настояванията на студентите са също възстановяване на изискванията на живот в общежитията и месечна стипендия на всеки по 300 евро. Родители и гимназисти желаят смяна в цялата система за приемане във висшите образователни заведения.

Срещу университетската полиция стартира и протестна проява в Солун.

Части за битка с безредиците охраняват демонстрациите, които до момента са мирни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР