Студентски град е жилищен комплекс в югоизточна София, граничещ с

...
Студентски град е жилищен комплекс в югоизточна София, граничещ с
Коментари Харесай

В София е открит голям комплекс студентски общежития, известен като Студентския град

Студентски град е жилищен комплекс в югоизточна София, граничещ с кварталите „ Дианабад “, „ Дървеница “, „ Витоша “ и „ Малинова котловина “. Намира се в полите на Витоша и е част от административен регион „ Студентски “ на Столична община.
Първоначално кварталът е планиран като студентско градче, наречено Студентски град „ Христо Ботев “. Изграждат се десетки многоетажни общежития, за да се задоволят жилищните потребности на студентите от софийските висши учебни заведения. Днес, с изключение на дом за хиляди студенти, регионът е и територия, на която се намират шест влиятелни висши образователни заведения, четири от които са национални.
През последните години Студентски град изживява същински строителен взрив, като се появяват нови жилищни, търговски, спортни и бизнес центрове. Освен с типичните за множеството квартали в София проблеми с бездомните кучета и неналичието тук-там за паркиране, Студентски град (в някои свои части) се сблъсква с компликации, свързани с съсредоточените в региона многочислени питейни заведения. Въпреки това жилищният комплекс се трансформира във все по-предпочитано място за живеене на млади фамилии, изключително в своята южна част – към Зимния замък, Национална спортна академия и фамилните общежития. В региона съществуват отлични условия за спорт, разходка, занимания и други Двете многофункционални зали Христо Ботев и Зимен замък на спорта са домакини на редица събития през годината. В непосредственост е и Зоологическата градина на София. Кварталът се намира в един от регионите на столицата с най-чист въздух, в който по градоустройствен проект не се планува създаване на промишлени предприятия.
Засиленото жилищно строителство, дължащо се на удобното местонахождение и комфортна инфраструктура на квартала обаче не компенсира потребността от дейности за опазване на статута на региона на Студентски град и за повишение на престижа му като академични център. За сметка на множеството заведения, към момента липсват книжарници, кина, учебно-експериментални лаборатории и други Общината се е заела с оформянето на няколко кампуса, включващи общежития и площи за спорт, обучение и отмора към тях. Предвижда се и построяването на голям парк в местността „ Въртопо “, както и по-лесна връзка с намиращия се наоколо квартал „ Симеоново “ и със Симеоновския въжен превоз, което ще способства за нови благоприятни условия за разходка, спорт и за директна връзка с Природен парк „ Витоша “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР