Студентската потребителска кошница се различава съществено от средностатистическата. Сравнението й

...
Студентската потребителска кошница се различава съществено от средностатистическата. Сравнението й
Коментари Харесай

Как коронавирусът се отрази на студентите и потреблението им

Студентската потребителска кошница се разграничава значително от средностатистическата. Сравнението й със структурата на разноските приблизително на един човек от домакинство, съгласно данните на Национален статистически институт, демонстрира значими разлики. Преди рецесията нормалната кошница включва по-големи дялове на разноските за просвета, спорт, превоз. Потребителската кошница на студентите включва богато многообразие от артикули и услуги - общо 299 продукта.

По групите от артикули, резултатът на рецесията е друг - при някои цените са нарастнали при други са намалели не толкоз заради сезонни фактори, колкото заради смяната в търсенето. В групата на плодовете и зеленчуците да вземем за пример, общото повишаване на цените е 15%. Тук попадат като най-често потребявани от студентите дванадесет типа плодове. Най-голяма разлика в цените се следи при бананите, където цените са нарастнали с 13%, следвани от лимоните, чиято цена се е покачила с 11%.

Това демонстрират данните от изследване на студентите от Висшето учебно заведение по обезпечаване и финанси (ВУЗФ). Те мерят инфлацията в потребителската кошница на всеки един от тях и правят оценка въздействието на инфлацията върху салдото на персоналния бюджет. Сравнени са данни сред 17 февруари и 4 април, а резултатите демонстрират, че насъбраната инфлация през проучвания интервал е 4,6%, а сумарният резултат от инфлацията и преструктурирането на продуктите в потребителската кошница е в общо нарастване от 8,6% на разноските на човек.

Зеленчуци

При зеленчуците се следи по-голямо многообразие в потребителските кошници - двадесет и четири типа зеленчуци. При тях се наслагват сезонните фактори дружно с резултата на епидемията и изключителното състояние. Най-голямо нарастване има в цените при лука, който бележи съвсем двойна цена на пазара. При розовите домати се вижда нарастване от 37%. Още един артикул, чиято цена се е покачила, по отношение на изключителното състояние, това са морковите. Тяхното нарастване е с 29%. Най-голям спад се вижда при маслините, чиято цена е спаднала с 42%. Картофите, от своя страна, също са отбелязали спад в цената си- с 20%, тъй като те са едни от най-базовите артикули употребявани в семейството. За разлика от плодовете, при зеленчуците средото повишаване на цените е 5%. При напитките се следи цялостна инфлация от 9%.

Млечни артикули

Средното повишаване на потребителските цени на млечни произведения за проучвания интервал от два месеца е към 1,5 %. Потреблението на млечни и хлебни артикули се усилва. Обобщените данни за потребителските кошници на студентите демонстрират минимална разлика от 0,4% спад в общия разход на хлебни произведения. Основният източник на инфлация през април са вносните млечните артикули, като моцарела с 1.2% над равнището на цената от преди два месеца. Подобно покачване на цените е очевидно и при сиренето за кг (1.08%). Основният потребителски разход е за прясно и кисело мляко и бял самун.

Хляб

Цената на хляба се е нараснала единствено с 0.5 лева, макар повишеното ползване, което по предписание подготвя към по-голямо ценово повишаване. На този стадий от развиването на рецесията разноските за самун и млечни произведения не са се нараснали осезаемо.

Месо

От 18 години не е следена такава инфлация при месните артикули.

Покачване има в цените на всички типове меса, като се изключи риба звук. В категорията с малко нарастване сред 0 и 10% попадат пилешкото, свинското месо, както и саламите. Цената на пилешкото месо се повишава с 4,27%, а на саламите - с 8.37%. Със приблизително нарастване в цената е каймата, като там се следи растеж от 20,69%. Телешкото месо е с най-голямо нарастване в цените, с 24,88%. Общото повишаване на цените на месото, потребявано от студентите е 10 %.

Наблюдава се растеж в потреблението на почистващите препарати, медикаменти, хранителни добавки и защитни средства. Най-високото повишаване на цените в изследваните артикули се следи при витамините, като разликата възлиза на 4 лева

Нови групи артикули

В потребителските кошници на студентите се оформят нови групи артикули, които се закупуват по отношение на зародилото в страната изключително състояние. Средно един студент отделя по 0,45 лева за защитни ръкавици и по 1,00 лева за защитни маски. Сред другите нови артикули се следят и дезинфектанти, като за тях се отделят приблизително по 0,89 лева Тенденцията при средствата, отделяни за медикаменти също е възходяща и при тях приблизително се отделят дневно към един лев.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР