Студентка от Пловдив е под карантина, след като обиколила цяла

...
Студентка от Пловдив е под карантина, след като обиколила цяла
Коментари Харесай

Студентка е под карантина в Пловдив, обиколила цяла Европа, преди да се прибере

Студентка от Пловдив е под карантина, откакто обиколила цяла Европа, преди да се върне под тепетата, заяви през днешния ден пред публицисти доктор Моника Троянчева, началник на дирекция " Надзор на на заразните заболявания " в РЗИ-Пловдив.

Момичето тръгнало от Германия, минало за три дни през Рим, след това прелетяла до Истанбул и влезнала през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " в България. От РЗИ-Хасково са уведомили здравната ревизия в Пловдив, че студентката би трябвало да бъде сложена под карантина вкъщи си.

Продължават да са под карантина и учениците от Математическата гимназия в Пловдив , които бяха в Италия на стаж. Една жена е призната в Инфекциозна клиника на УМБАЛ " Св. Георги ", защото се усъмнила, че грипоподобните й признаци може да са от ковид.

Утре най-вероятно резултатите от тестът й ще са подготвени. Отрицателен за ковид е пробата на 7-годишното дете, пристигнало от Мюнхен преди 18 дни и лежало в Педиатрията на УМБАЛ " Св. Георги " , споделиха още от РЗИ.

Днес бе образуван спешен щаб за Пловдивска област, с присъединяване на шефовете на всички лечебни заведения в района, РЗИ, Лекарския съюз, общините, полицията, ДАНС и други Той ще заседава всяка седмица, с цел да управлява обстановката в региона.

Вече са заделени кревати за възможни случаи на инфектирани с ковид в две пловдивски лечебни заведения и в карловската болница. 46 са леглата в УМБАЛ " Св. Георги ", 38 кревати в УМБАЛ " Пловдив " и 10 - в Карлово. 

Засега в региона няма нито един регистриран случай, заяви регионалният шеф Дани Каназирева, която е ръководител на спешния щаб. Взети са всички ограничения за идващите от засегнатите страни в Западна Европа и Китай на пловдивското летище, разясни тя. Утре ще бъде осъществена ревизия на летището, с цел да се види дали взетите ограничения работят. 

От РЗИ посъветваха да не се основава суматоха измежду популацията, още повече, че в Пловдивско има завишение на броя на болните от грип вид В Втората грипна вълна към този момент е засегнала две учебни заведения в Пловдив - ОУ " Алеко Константинов " и ОУ " Княз Александър І ", както и две - в Раковски, които са в грипна почивка до понеделник. 

Очаква се епидемиологични ограничения и почивка в околните дни да се разгласи и за други образователни заведения, защото има нарастване на острите респиратортни болести в района и се покачват учебните заведения, в които над 70% от децата са болни.

Втората грипна вълна обаче няма нищо общо с ковид, сподели регионалният шеф. От РЗИ пък посъветваха всички, които са обезпокоени, да се тестват първо за грип в лабораториите в града под тепетата, където има бързи проби за това.



Едва, когато се отхвърли грип и болният има контакт или идва от Западна Европа, да се пристъпват към тестванията за корона вирус
. Тестовете за грип обаче не са безвъзмездни, предизвестиха от здравната ревизия. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР